Printscreen
Друштво Србија

У Србији нестаје 1.200 села

Села у Србији су у одумирању. Чак у 86 одсто села широм земље смањује се број становника, а око 1.200 села, која заједно заузимају површину једнаку територији Косова и Метохије, у фази су нестајања, упозорено је у петак на Форуму "Храна за Европу - паметна пољопривреда", који је, у организацији Економског института и Друштва аграрних економиста, почео у Врднику.

Један од кључних проблема села, како је указао др Драган Шкорић, председник Одбора за село Српске академије наука и уметности, уз негативни демографски тренд, јесте и његов лош економски положај, односно, уситњеност поседа и све бројнија старачка домаћинства.

ТРАГЕДИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: Аутомобил слетео с пута, 2 тинејџера погинула на лицу места!

– Највећи су проблеми управо у брдско-планинским регионима – казао је Шкорић. – Села су напустили сељани чији се живот заснивао на раду на сопственом поседу. Зато сада у Србији има више од 50.000 празних кућа и још три пута толико оних које су ван употребе.

Шта се догоди када воз у Јапану крене 20 секунди раније?

Од 4.709 насеља, како је указао Шкорић, чак 1.200 је у фази нестајања. Свако од тих села, показало је истраживање САНУ, има мање од 100 становника, а чак у 86 одсто села се смањује број становника.

УЖАС У ШКОЛИ У МАЛОМ МОКРОМ ЛУГУ: Осмаци терали девојчицу на орални секс и давали јој марихуану!

– Пошту нема 2.000 села, око 500 нема асфалтни пут и везу са светом, у 2.700 не постоји дечји вртић, 230 њих нема основну школу, а 173 школе похађа само по један ђак – додао је Шкорић. – Потенцијал села само у области сточарства је 24 милијарде долара до 2040, а напретка Србије без села нема.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЧАЧАНИН ДОСКОЧИО ПАРКИНГ СЕРВИСУ: Кад је аутомобил породични, КАЗНЕ ЗАСТАРЕВАЈУ ЗА ГОДИНУ ДАНА

НЕПРИМЕРЕНА РЕАКЦИЈА САД: Ћутали на Орића, а овде би да суде

СВЕТСКИ МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Кинези успешно пресадили људску главу!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon