zavetnici.rs
Политика Србија

У руској Думи представљена стратегија за ОДБРАНУ КОСОВА!

Након пријема у централи Путинове ,,Јединствене Русије", српски сабор ,,Заветници" је гостовао и у руској државној Думи и том приликом представио своју стратешку платформу за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

Муњевити успон ,,Заветника“ се наставља. Бележећи већ значајан политички успех гостовањем у централи владајуће ,,Јединствене Русије“ пре неколико дана, ,,Заветници“ су данас постигли готово немогуће – примљени су у руски парламент, односно државну Думу, где су представили своју стратешку платформу за одбрану Косова и Метохије. Ваља истаћи да су врата руске Думе затворена и за много веће политичке странке и покрете него што су то ,,Заветници“, па нема сумње да руска страна овим гестом жели да покаже да озбиљно рачуна на овај патриотски покрет, без обзира на његов ванпарламентарни статус.

Делегацију ,,Заветника“ чинили су председник покрета Стефан Стаменковски и члан Председништва Милица Ђурђевић, а дочекали су их председник Одбора руске Думе за развој цивилног друштва и верска питања Сергеј А. Гаврилов и заменик председника Одбора за информациону политику и технологије Александар А. Јушченко.

Обе стране сагласиле су се да је у времену великих изазова пред Србијом веома важно јачати сарадњу српских и руских политичких актера. Председник Одбора руске Думе, господин Гаврилов, срдачно је поздравио делегацију Заветника и истакао да је у потпуности упознат са приликама у Србији. Он је поменуо да је, поред више званичних посета Београду, имао прилику да присуствује и последњој служби патријарха Павла на Косову пољу.

Председник ,,Заветника“ Стефан Стаменковски

„Ми знамо са каквим се ризицима Србија суочава и наша подршка неће изостати. Чинићемо све како би Русија и Србија биле што ближе и чвршће повезане.“, рекао је Гаврилов. Он је нагласио да је добро познато какве су намере НАТО пакта према Србији и навео пример Бугарске, где је против воље већинског становништва она постала чланица НАТО алијансе. Гаврилов је изаразио задовољство што у Србији постоји политичка организација младих и одговорних људи са којима ће убудуће сарађивати на обострану корист две државе и народа.

Председник Заветника је честитао руској делегацији победу над тероризом у Сирији и навео да је то важан историјски дан који поред осталог показује промену геополитичких прилика у свету. Стаменковски је подсетио да су Заветници организовали највеће АНТИ-НАТО демонстрације у Србији и да се у потпуности противе сваком даљем приближавању ка тој војној алијанси.

„Наш правац је суверенизам и ми смо уверени да Србија може покренути процес обнове суверенитета само ако своју спољну политику усмери ка Руској Федерацији и Кини, и другим земљама БРИКС-а.“, нагласио је он. Стаменковски је додао и да су Заветници против европских интеграција које Србију удаљавају од историјских савезника и директно подривају њену територијалну целовитост и независност.

„Поред тога што инсистирају да се одрекенемо 12% своје територије, из Брисела нам траже и да усагласимо спољну политику са Европском унијом што би подразумевало увођење санкција Русији и обустављање споразума о слободној трговини између две државе. Тако нешто је за Заветнике апсолутно неприхватљиво.“, истакао је Стаменковски.

Милица Ђурђевић, члан Председништва ,,Заветника“

Члан Председништва и портпарол Заветника, Милица Ђурђевић, захвалила се представницима руске Думе на снажној подршци коју Русија пружа очувању Косова и Метохије у саставу Србије. Она је руску делегацију упознала са садржајем плаформе „Правни, безбедносни и геополитички аспекти српског питања на КиМ“ коју су Заветници недавно представили јавности и навела да је Руска Федерација најважнији ослонац Србије у правно-дипломатској заштити српске целовитости.

Стаменковски је уручио Гаврилову интегрални текст платформе са преводом на руски језик и изразио наду да ће стратегија за КиМ коју предлажу Заветници бити корисна у даљој заштити српских интереса у јужној покрајини пред међународном заједницом.

Гаврилов је иначе члан руске комунистичке партије и представља тврдо језгро антиглобалистичке и суверенистичке политике у Русији. „Наша Комунистичка партија је и 1999. године била уз СР Југославију у најтежим приликама и за Србију и за Русију. Тако ће остати и у будућности. У нама ћете увек имати пријатеље.“, поручио је на крају сусрета Сергеј А. Гаврилов.

Извор: govorisrbija.rs, Заветници

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Лавров: Остаци ДАЕШ-а у Сирији биће дотучени

(ВИДЕО) ВУЧЕЛИЋ: Циљ сукоба на дербију био ДА СЕ ИЗАЗОВЕ ХАОС НА УЛИЦАМА и дестабилизује стање у Београду!

Председник Израела Србима: Радећи заједно превазилазимо многе изазове

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun