MUP Srbije
Србија Хроника

У СРБИЈУ СТИГЛА ДРОГА ЗА СУПЕРРАТНИКЕ! Заплењено око 300 килограма НАРКОТИКА „КАПТАГОН“!

У Србији се појавила нова опасна синтетичка дрога "каптагон", позната као дрога коју користе ратници Исламске државе!

СТРАХОТА У ШКОЛИ У ВРАЊЧКОЈ БАЊИ Вршњак крвнички претукао другарицу!

Само током прошлонедељне акције српске и македонске полиције у Тетову је заплењено око 300 килограма ове опасне дроге. „Каптагон“ заправо није нова дрога. Још шездесетих година се користио као лек за нарколепсију. Данас се доводи у везу са тероризмом јер је пронађен код многих исламских екстремиста који су били одговорни за терористичке нападе у Паризу и Тунису.

– Ову дрогу зову још и дрога за суперратнике. Зато је она толико интересантна, посебно на Блиском и Средњем истоку, где се мисли да подиже борбеност и храброст, побољшава будност, смањује апетит и умор, а заправо код акутних предозирања неким мањим или средњим дозама долази до екстремне агитације, агресивног и суицидалног понашања, грчева мишића, убрзаног срчаног рада и повишеног притиска – објашњава Славица Вучинић, начелница Националног центра за контролу тровања ВМА.

Како „каптагон“ брзо развија физичку и психичку зависност, али и хроничне психијатријске поремећаје – психозу и агресију, користи се за манипулисање терористима у оквиру њихових организација.

(ВИДЕО) Мајсторија Роналдиња, гол са своје половине!

– Све терористичке организације користе наркотике пре свега за своје финансирање и финансирање својих противзаконитих делатности, а са друге стране употребљавају их за своје припаднике, нарочито пре њиховог ангажовања у извршењу сложених терористичких напада, посебно самоубилачких напада – каже Милан Мијалковски, пензионисани професор Факултета за безбедност.

MUP Srbije

Доктор Милан Зарубица, који је недавно ухапшен у Македонији, бавио се кријумчарењем и препродавањем управо овог наркотика.
– Ова акција је светских размера зато што смо спречили да доктор Зарубица произведе више таквих лабораторија, формира мрежу лабораторија како овде, тако у Турској и на Блиском истоку. „Каптагон“, односно синтетичка дрога је присутна како у свету тако и код нас. Размере и капацитете схватите овако: како је популарнији у свету, биће популарнија и код нас – каже Дејан Миленковић, начелник одељења УКП.

(ВИДЕО) ЗАТВОР ГОРИ И ОД АЛКАТРАЗА: Најозлоглашенији робијаши овде живе у самицама од 6 квадрата, а контакт са људима имају само МИНУТ дневно

– Србија је сада на тој траси кретања, проласка синтетике, нисмо ту, да кажем, у производном процесу, за производњу се проналазе државе где могу да се инсталирају такве лабораторије – каже Дејан Миленковић.

Сумња се да производња ове дроге цвета у Бугарској, Чешкој, Мађарској, Пољској и Румунији и да се Блиски исток снабдева „каптагоном“ управо из тих лабораторија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Војни аташе БиХ у Холандији осумњичен за злочин над Србима!

(ВИДЕО) ЗАСМЕЈАВАО ЈЕ МИЛИОНЕ, БАЛКАН ГА ЈЕ ОБОЖАВАО: Мало ко зна како је Чкаља зарадио чувени надимак!

ЧЕДА: Јанковић је само осредњи чиновник из Бакијевог кабинета – ШТЕТА ШТО СУ МУ НЕКИ ПОВЕРОВАЛИ!

11 чињеница због којих је ракија омиљено пиће Срба

Извор: Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri