Informer/Zaštitnik potrošača
Друштво Србија

У ПЉЕСКАВИЦЕ НАМ УБАЦУЈУ ТОАЛЕТ ПАПИР! Инспекцијском контролом фаст-фудова откривени застрашујући састојци роштиља

Како би уштедели, продавци брзе хране у млевено месо додају све и свашта. Ветеринарски инспектори откривају за Заштитник потрошача шта су све затицали приликом контроле објеката брзе хране

Фаст-фудови у Србији продају пљескавице и ћевапе у којима се често уз месо налазе кромпир, житарице, поврће, воће, алкохол, разноразне адитиве, па чак и тоалет папир, показала је велика анализа Ветеринарске инспекције. Иако је Закон изузетно попустљив и дозвољава да у роштиљу има тек 14 одсто меса, велики број киоска брзе хране ни ово не поштује и у млевено месо убацују буквално све и свашта како би максимално уштедели.

Анализе су утврдиле да је велики проблем и са пуњеним производима са роштиља, јер у њима готово и да нема меса, баш као и у јелима од пилетине, јер се масовно са месом мељу и коске. Да све буде горе, осим ових превара, ланци фаст-фудова све чешће набављају месо на црно, које није испитано, па је инспекција у једном броју узорака пронашла и присуство изузетно опасне бактерије салмонеле.

Поводом ових алармантних података представници удружења потрошача за наш лист тврде да је неопходно изрећи ригорозне казне због превара које спадају у привредни криминал, док лекари упозоравају да све ово може бити изузетно опасно због великог броја људи који су алергични на глутен или соју и који, када купе пљескавицу или ћевап, ни не претпостављају да се унутра налази огромна количина састојака који могу да им изазову бурне реакције, често и опасне по живот.

У оквиру последње велике контроле објеката брзе хране у Србији, Ветеринарска инспекција је узела на анализу 1.265 узорака млевеног меса, ћевапа и свежих кобасица. Од овог броја 97 узорака није одговарало прописаним параметрима квалитета, нити садржало довољно протеина, 52 нису били својственог укуса, мириса и конзистенције, 37 је имало велику количину недозвољених адитива, осам велики проценат калцијума, док је у чак 29 пронађено присуство салмонеле.

Убацују свашта
Шеф одсека Ветеринарске инспекције за Београд Душан Љуштина рекао је за Заштитник потрошача да немали број фаст-фудова послује веома неодговорно, због чега су неопходне честе контроле.
– Закон је јасан и свако млевено месо, ћевап или кобасица морају да буду правилно обликовани, да имају стабилну боју, мирис и укус и обавезно макар 14 одсто протеина. Међутим, велики број објеката брзе хране определио се да се бави нечасним послом, па уместо меса убацују разноразне друге ствари да би уштедели. То најчешће постигну са великом количином масног ткива, соје или угљених хидрата, углавном бареног кромпира или хлеба, које замесе у масу за месо. Још гори је случај са пуњеним пљескавицама или ћевапима, где се науштрб меса убацују житарице, поврће попут печурака и парадајза, воће и вино или нека друга алкохолна пића, да би дало одговарајући шмек. Ништа то не би био толики проблем да они испоштују оних законских 14 одсто протеина, али не можете некоме продавати гурманску пљескавицу, а онда да у њој има више свега другог него самог меса, који је основни састојак тог производа – открио нам је Љуштина.

Он тврди да је од свих ових састојака који се убацују у пљескавице, ћевапе и кобасице много горе додавање забрањених адитива и набављање меса на црно, јер оно није прегледано и често садржи опасне бактерије. Због свега тога све чешће се изричу ригорозне казне од 30.000 за физичка лица и 300.000 динара за фирму, а ако се прекршаји понављају, казне се дуплирају или се изрекне трајна забрана рада.
– Велику муку мучимо и са разноразним адитивима који се убацују, попут винобрана, који користе да би ћевапи и пљескавице што дуже задржали ону препознатљиву боју. Уз све то, можда и највећи проблем је што фаст-фудови и ресторани често купују месо на „црно“ и оно углавном није прегледано, па може да садржи разне бактерије попут салмонеле. Тако смо пре неколико месеци имали случај оног чувеног ресторана на Ибарској магистрали где смо пронашли 12 тона меса без икакве потврде о пореклу. Тог човека смо открили тако што је у Свилајнцу полиција ухапсила неке лопове који су крали стоку и они су признали да су је њему продавали. То су изузетно опасне ствари и због тога се без милости изричу ригорозне казне. Када неко понавља прекршаје, судије знају да дуплирају казну, али и да изрекну привремену или трајну забрану рада. То је неопходно, као и наше свакодневне контроле, јер овакве ствари морају да се искорене – нагласио је Љуштина и рекао да разноразних марифетлука има и са пилетином:
– Људима често није јасно шта значи параметар веће количине калцијума у месу. То се често дешава са пилетином јер је мељу заједно са коскама како би уштедели. То не сме да се дешава јер ако неко продаје пуњено пилеће бело, онда купац не сме да добије коске и разноразне надеве, него пилетину – јасан је наш саговорник.

“ЗНАМ ШТА СИ РАДИО У АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ!” Бошко отишао Палмеру на ноге, Шешељ му очитао лекцију!

ТЕШКА НЕСРЕЋА КОД УЖИЦА! Џип слетео у кањон Ђетиње, возач у тешком стању, све ХИТНЕ СЛУЖБЕ НА ТЕРЕНУ!

Опасно по здравље
Ово нам је потврдио и један од наших највећих стручњака за месо доктор ветерине Бранко Велебит, који је открио да је у једном броју фаст-фудова приликом анализе проналажен и розе тоалет папир у млевеном месу.
– Људи стално упиру прстом на ове стране ланце брзе хране, а ја увек напомињем да је много гора ситуација са роштиљем који ми овде једемо на киосцима брзе хране. Приликом анализа ту смо заиста проналазили све и свашта, толико да смо се и ми стручњаци запрепастили. Могу да вам дам пример да смо у немалом броју објеката брзе хране на југу Србије, који је иначе познат по роштиљу, проналазили тоалет папир у пљескавицама и ћевапима. Они су дотле ишли да папир замесе у млевено месо само како би уштедели који динар – испричао нам је Велебит.

Колико су све ове ствари опасне за наше здравље, објаснила нам је докторка Бранка Грујић, која тврди да адитиви јако лоше делују поготово на младе, док они који су алергични врло лако могу да имају велике здравствене проблеме због скривених састојака у месу. Она је напоменула и да месо купљено на црно и лоша хигијена са собом носе безброј опасних бактерија које могу и да вам угрозе живот.
– Брза храна, у коју спада и роштиљ, свакако је ужасно нездрава и не би требало нико да је једе. Проблем са тим киосцима на којима се продају пљескавице, ћевапи и кобасице јесте што нигде немате декларацију која би вам рекла шта једете и онда они трпају шта стигну. Најопаснији су ти адитиви, који су ужасно штетни, поготово ако имамо у виду да те фаст фудове највише једу млади. Они уништавају метаболичке ензиме и хормоне, онемогућавају нормалан развој и изазивају бројне озбиљне последице у каснијим годинама. Уз то, јако је опасно и што су многи људи алергични на соју, глутен или неки други састојак који они додају у смесу за месо. И онда човек, примера ради, не узме лепињу него само пљескавицу да не би изазвао алергијску реакцију, а ни не зна да је унутра оно на шта је алергичан. То може да му направи страшне реакције, од дијареје и повраћања до тежих симптома који угрожавају живот. Слична ствар је и са месом које набаве на црно и које није прегледано, јер оно може да има низ озбиљних бактерија попут салмонеле и бројних других, због чега лако можете недеље да проведете у болници у јако тешком стању и да имате бројне друге последице – упозорила је Грујићева.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ БЕОГРАДА: Шиптари припремају напад на „Трепчу“!

НАДЕЖДИНА МАЈКА ПОДНЕЛА ТУЖБУ ПРОТИВ МИКИЈА ЂУРИЧИЋА, А ПЕВАЧИЦА ЗАВРШИЛА У ПОЛИЦИЈИ: Славица је предосетила да ће се њеној ћерки десити нешто ЛОШЕ!

Informer/Zaštitnik potrošača

Председник Покрета за заштиту потрошача Србије Петар Богосављевић каже за наш лист да је ово што је откривено у месу класичан криминал.
– Благо је рећи да овде имамо само превару или стављање потрошача у заблуду, ово је класичан привредни криминал. Када неко угрожава здравље потрошача, представља нелојалну конкуренцију добрим произвођачима, уништава привреду Србије и погубно делује по национални интерес, он мора бити најстроже кажњен. Сви они код који су пронађене неправилности морају добити милионске казне и за кршење Закона о заштити потрошача, Закона о безбедности хране и Закона о конкуренцији, и уз то да им се забрани рад прво на три месеца, па на шест и онда трајно. То је једини начин да решимо овај изузетно опасан проблем – јасан је Богосављевић.

Варају и на вешалицама
Превара нема само на млевеном већ и на знатно квалитетнијем месу.
– Зна се по правилима шта је врат, шта је вешалица, шта је бифтек. Упркос томе, и ту постоје преваре – да уместо вешалице, која је део који се „скида“ од леђа, добијете неки део плећке, која је много маснија и јефтинија – истиче Душан Љуштина.

ПОСЛЕ ХАПШЕЊА ХАПШЕЊА БРАТА НЕЏАДА ОГЛАСИЛА СЕ СЕКА АЛЕКСИЋ: Ево шта је рекла..

УХАПШЕН БРАТ СЕКЕ АЛЕКСИЋ: Неџад упао у радњу и тражио 2.000 евра!

Хигијена огроман проблем

Љуштина нам је рекао и да се током контрола у великом броју објеката затекне јако лоша хигијена.
– Када радите са храном обавезно је да хигијена буде на високом нивоу. Имали смо велики број случајева где смо затицали изузетно лошу, чак и поражавајућу хигијену и на местима где се чува месо и тамо где се спрема. Сви ти објекти су наравно по хитном поступку санкционисани – објашњава наш саговорник.
Колико је лоша хигијена опасна објаснила нам је и докторка Грујић.
– Не мора месо да буде непрегледано, довољно је само да је хигијена лоша. Већина опасних бактерија, па и сама салмонела, болести су прљавих руку. Фаст-фудови и остали киосци брзе хране у Србији имају јако лошу хигијену и зато и стављају толике адитиве – јасна је Грујићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ТВ Н1 УХВАТИО ЈЕРЕМИЋА У ЛАЖИ! Вук изјавио да никад није спроводио тајну стратегију за КиМ, а онда је уследио шок!

ОТКРИВАМО! Ево шта су Ђилас, Јеремић и Обрадовић радили у резиденцији амбасаде САД са Метјуом Палмером и Кајлом Скотом!

(ВИДЕО) Слобин човек који је преговарао са НАТО открио је државне тајне, након његових речи су сви занемели! У студију РТС настала језива тишина!

Иринеј: Подржавам Србе у Црној Гори који светиње хоће да бране животом

informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon

Истакнуто