Youtube Printscreen
Друштво Србија

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ 900 ЕВРА ЈЕ ПРОСЕЧНА БРУТО ПЛАТА, А ФАЛИ ИМ 60 РАДНИКА Директор Миленко: Кад смо кандидате звали да сутра ујутру у 6 дођу на посао, већина рекла да им је рано да устану?!

Фабрици потребно 60 радника. Просечна плата - 900 евра. Сви запослени су пријављени и уредно им се плаћају сви порези и доприноси...

Када би се овакав оглас појавио, вероватно би већина помислила да је реч о некој фирми из иностранства. Али, реч је о „Бродоградилишту Кладово“, које од 2009. године послује као део холандске компаније „Гебр де Јонге“, пишу Вечерње новости.

(ВИДЕО) ЛАЗАНСКИ ШИПТАРИМА УПУТИО МОЋНУ ПОРУКУ: Ако Албанци крену на север, нека знају – СРПСКА АРМИЈА ЈЕ НАЈМОЋНИЈА!

– У „Бродоградилишту“ је упослено 384 радника, од којих су 170 држављани Румуније – каже нам Миленко Леповић, директор ове фирме. – Стално је отворен оглас за пријем још 60 радника – варилаца и бродомонтера. Међутим, радника нема, па смо принуђени да се сналазимо, у сарадњи са сличним компанијама.

Саговорник каже да у овој кладовској фирми чистачица месечно зарађује око 40.000 динара, док просечна бруто плата износи близу 900 евра. Упркос томе, радника – нема.

– Ове године, уговорили смо производњу и испоруку 12 танкера – наводи Леповић. – Али, да имамо довољно квалификованих радника, могли бисмо одмах да потпишемо уговоре за још 10 таквих бродова, јер нам производни капацитети то у потпуности омогућавају.

ТАЧИЈЕВ ПЛАН: Уклонити руски вето

Када због потребе посла морају хитно да обезбеде додатну радну снагу, објашњава наш саговорник, у помоћ позивају друга бродоградилишта.

– Донедавно је у кладовском „Бродоградилишту“ радило 34 радника из Индонезије – наводи Леповић. – Сада се посао поново нагомилао, па ових дана очекујемо да нам у помоћ притекне још 22 радника из Турске. Како би се посао обавио на време, ова фирма је принуђена да део послова да и другим бродоградилиштима у Србији.

– Пазите, ко год изрази жељу да ради овде, ми га примамо – објашњава директор „Бродоградилишта“. – Али, овај посао није за свакога. Посао јесте тежак, јер се ради у три смене, 365 дана у години.

Засад се сналазе „увозом“ радника из Турске и Индонезије, али Леповић се нада да ће уговор који су потписали са Техничком школом у Кладову о дуалном образовању, ипак, помоћи овој фирми да у скорије време добије толико потребан број радника.

КОШАРКАШ АНДРЕЈ (25) СКОЧИО СА ЗГРАДЕ ЗБОГ КОЦКАРСКИХ ДУГОВА?! Пред смрт рекао: ЗАТВОРИТЕ ИХ СВЕ! Његов последњи статус на ФБ је ЈЕЗИВ!

– Фале нам вариоци, али ви једног таквог радника можете, ако прионе на рад у нашој фирми, за тај посао да оспособите за неколико месеци – наводи Леповић. – Већи је проблем са бродомонтерима, јер се један добар радник ове струке „кали“ најмање пет година.

У „Бродоградилишту“ су зато ангажовани радници из Румуније. Свакога дана, они пређу Дунав и из своје земље, чланице Европске уније, долазе на посао у Кладово.

– Тежак је посао – признаје нам Николае Тобеску, пословођа бродомонтера за израду крме, који у Кладово свакодневно долази на посао из румунског Турну Северина. – Ради се лети и зими, по сунцу и снегу… Ја сам овде већ више од 10 година.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ВОЗАЧА ТРАМВАЈА ИЗ РЕСАВСКЕ: Прогониће ме избезумљено лице настрадалог пешака! Једва сам смогао снаге да изађем напоље, а онда сам угледао ХОРОР!

Ипак, Тобеску о плати – не прича. Каже само да је задовољан. Исти одговор добијамо и од његовог земљака Јона Враштара, заваривача, који на посао у Кладово долази из румунске Оршаве.

– Некада је и у Оршави радило бродоградилиште, али је угашено – кратко, не желећи да губи драгоцено време, казује Враштар.

– Овде радим већ неколико година и изузетно сам задовољан.

У „Бродоградилишту“ ври као у мравињаку. Свако зна свој посао, а запослени делују као добро уигран тим.

Професор (62) студенткињи (20) из Крагујевца слао скандалозне поруке, његово објашњење је шокирало је Србију!

– Тако је, како је – закључује Леповић. – Можемо само да наставимо да се боримо и радимо. Нама плату нико неће поклонити. Једноставно, морамо је зарадити…

Недавно је фирма расписала оглас за пријем радника, а када су добили списак заинтересованих за посао, почели су да позивају оне који су се пријавили на конкурс.

ДРАМА НА БАНОВОМ БРДУ: Интервентна јурила црни џип Пожешком…а онда је настао још већи ХАОС насред улице!

– Невероватно, али истинито – у чуду је Леповић. – Када смо већини заинтересованих казали да очекујемо да се сутрадан у шест сати ујутру јаве на посао, већина је одговорила да им је „превише рано да устану у то време“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прва реакција Кремља: Шта је Путин рекао Тачију

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ УЗВРАЋА: Данас у Србији живи више Црногораца него у Црној Гори!

Америка даје последњу шансу Кини, иначе — „хладни рат“

Договор Москве и Токија може да истисне Америку са Далеког истока

ТРАМПА ИЗНЕРВИРАО ПУТ У ПАРИЗ! БЕС ИСКАЛИО НА ТЕРЕЗИ МЕЈ: Британској премијерки из авиона преко телефона рекао СВАШТА!

Жестока критика „Фигароа“: Србија неправедно понижена

СВАКИХ ШЕСТ САТИ ЈЕДНА ОСОБА У СРБИЈИ СЕ УБИЈЕ: Ово су аларми суицидалног ризика!

Курир/Вечерње новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
25°
Mon
29°
Tue
29°
Wed
29°
Thu