pixabay.com
Европа Свет

У ОВОЈ ЗЕМЉИ НЕЗАПОСЛЕНИ ПРИМАЈУ СИГУРНИХ 1.000 ЕВРА МЕСЕЧНО! Срби отишли у Швајцарску, ево како су прошли! А ЕВО И КАКО ДО ПОСЛА

Годинама уназад Цирих носи титулу "најбољег града за живот", а да бисте посетили овај град треба да издвојите мало више новца.

КАМЕНОВАНА ПОРОДИЧНА КУЋА ОЛИВЕРОВЕ ПРВЕ ЖЕНЕ МАРИНЕ: Шок у Митровици, Оливер је убијен у истој улици, на 20 метара одатле?!

ОВУ СЛИКУ СУ СЕ ПЛАШИЛИ ДА ОБЈАВЕ: Ћелави Љуба Земунац у црногорском затвору!

Град можда јесте скупљи у односу на остале европске престонице за једног Балканца или Европљанина, али се Швајцарци не жале, јер високи животни стандард иде уз њихове просечне плате.

Незапосленост им је готово страна, а и они који не раде добијају „месечну плату“ од државе и бенефиције за изнајмљивање стана.

У Швајцарској многе компаније запошљавају људе на местима које по правилу могу да обављају и машине, јер не желе незапослене у својој земљи.

Индустрија је готово потиснута, остао је још понеки модни дизајнер, а центар су „окупирале“ банке. Око 90 одсто становништва ради на услугама, а популаран је туризам и гастрономија.

За разлику од Србије, Швајцарска није била много умешана у ратове и куће које видите обилазећи град су оригиналне, а у граду се налази само један модерни небодер. И оно мало мало што им је порушено, кренули су да граде пред крај рата.

Живот у Цириху није јефтин, али Швајцарци са својим платама уживају у њему.

Такси готово и не користе, прескуп је. Како су нам рекли, од града до аеродрома вожња не може да вас кошта мање од 80 франака. Градски превоз је редован и тачан, а карта возом кошта 4 франка у једном правцу за вожњу по граду. Чак и иза поноћи има много аутобуса. Град је миран и апсолутно безбедан, а џепарења су могућа једино за веме празника, иначе им је та појава страна. Не постоји место и део града у који не смете да одете, као на пример у Француској.

Град можете обићи пешке, потребно је 10 до 15 минута да преко мостова пређете из једног у други део града. Уколико не волите да шетате, користите градски превоз, јер је такси много скуп. Можете се возити возом, бусом и чак бродићима током лета.

По целом гарду налазе се и бесплатна бицикли. Да бисте изнајмили и користили бицикл цео дан, потребно је само да оставит 20 франака депозита, који вам се враћа када вратите бицикл. Уколико га не вратите до краја дана и задржите током ноћи, платићете 10 франака.

Школовање јефтино, али живот скуп

Оно што привлачи младе људе јесу јефтине школарине. Нема приватних факултета, сви су државни, а семестар кошта 700 франака, што је јефтино ако се упореди са осталим европским градовима. Међутим, живот у Цириху је изузетно скуп.

„Станови су око 3.000 до 4.000 франака. Ако сте срећник, можете пронаћи стан и за 1.500 франака, Уколико га пронађете никада га нећете напустити, па је другима тешко да нађу за ту цену“, прича Барбара Дориг.

ДРАМА У ДОМУ ЗДРАВЉА У ГРОЦКОЈ: Жена пребила медицинску сестру, а онда јој запретила! РАЗЛОГ ЈЕ СВЕ ШОКИРАО!

pixabay.com

Као неко ко је рођен и живи у Цириху, Барбара каже да је неопходно пола плате како би се платио најам за стан, без дажбина.

„Уколико делите стан, за нормалан живот у Цириху потребно вам је 3.000 до 3.500 франака месечно“, каже она, додајући да млади најчешће живе заједно и деле рачуне.

Храна у Цириху је скупа, нарочито у ресторанима, па ћете тако често видети људе који за време паузе за ручак на послу, купе сендвиче, салате и онда направе пикник.

Због скупог живота који је тешко приуштит, млади људи махом, након завршених студија одлазе у Женеву или Берн, или свакодневно путују на посао у Цирих, јер је исплативије и да дневно изгубе и по 2 до 3 сата у путу.

Годишње дају око плату и по на дажбине као што је осигурање. Можете да бирате између 3 врсте, тј. нивоа осигурања у зависности шта оно покрива. За мушкарце је око 500 франака основно, док је за жене много скупље.

„Имамо добар живот, не могу да се жалим, али нам требају добре плате, нису сви богати као Федерер“, каже Барбара.

Незапослени имају велике олакшице и помоћ, примају сигурну „месечну плату“ од државе од око 1.000 евра, а за стан дају свега 3,3 одсто, због тога, како каже Барбара, нико не може да се жали да живи лоше.

Млади и током студија увелико раде, могу да бирају колико желе да раде, да ли 10, 20 одсто радног времена или више.

А како странац може да се запосли и живи у овом граду?

Барбара каже да странци обично дођу преко компанија које гарантују за тог радника.

„Много зависи и од посла којим се бавите, има ли места за вас. Посао се рангира на А, Б, Ц и Д нивоу, и када компанија среди папире процењује се колико можете да останете“, објашњава она.

Црно тржиште им, веровали или не, није потпуно непознато, можете га пронаћи на граници са Италијом где постоје многи „прелази и ускакања“ радника.

Уколико не радите у јакој компанији која ће гарантовати за вас, посао можете пронаћи тако што ћете на пример рећи да идете код рођака којима је потребна помоћ.

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ У ВИНЧИ! Милица се извукла из аутомобила који је тонуо, МИЛАН ЈЕ ПОКУШАО ДА ПРЕЂЕ НА ЗАДЊЕ СЕДИШТЕ И УДАВИО СЕ!

„Ево на пример, ако желиш да радиш као бебиситерка, требаш да кажеш да идеш код рођака у посету, а они опет морају да гарантују за тебе и да кажу да им је потребна баш твоја помоћ на шест месеци“, објашњава Барбара и додаје да након тих шест месеци странцу остаје једино да се ожени или уда уколико жели да остане у овој земљи.

Али, ни то није тако једноставно, уколико намеравате да то учините због папира, не из љубави. Контроле су строге и ригорозне, а да би брачни пар доказао да је заиста пар постављају им се питања којима ће доказати колико су блиски и колико се познају, као на пример коју боју четкице за зубе користи ваш партнер, на којој страни кревета спава и сл. Потребно је да будете 5 година у браку да би добили папире, али за такав брак морате издвојити много новца.

Има странаца који годинама живе и раде у овом граду. Иако каже да је прескупо и да Швајцарка није „обећана земља“ како се мисли, Македонац Мите у Цириху ради већ 16 година. По свему судећи, упркос високим ценама, не планира да напусти овај град.

Није случајно што Швајцарска има једну од најсрећнијих популација на свету. Ова малена, затворена средњеевропска земља је позната по свом улагању у људе, здравље, образовање и таленте више од било које друге земље на свијету. Можда баш због тога живе тако спокојно…

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОЗНАТА ПРОРОЧИЦА О УБИСТВУ ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ: Зоран је убица! Али није свестан тога јер је подвојена личност! ПЛАШИ МЕ ОВА КАРТА СМРТИ!

Предлог УН за компромисно име: „Република ГорњаМакедонија”

Вучић: Не очекујем чуда од посете Хрватској, али ће разговори бити лековити

Извор: Kurir.rs/B92

Оставите коментар