panoramio.com
Политика Србија

У Њујорку бранимо истину о Јасеновцу

У јануару у УН Србија организује изложбу о једном од најстрашнијих логора. Биће приказане и нове чињенице о страдању Срба, Рома и Јевреја.

Србија припрема велику изложбу о Холокаусту у Јасеновцу, која ће 25. јануара бити отворена на Ист Риверу у Уједињеним нацијама – сазнају „Новости“.

НИКО НЕ МОЖЕ ДА МУ СТАНЕ НА ПУТ Малолетни пироман из Новог Сада спалио бескућника, рушио гробља, а сада је поново побегао из дома И НАПРАВИО ХАОС

На изложби под називом „Истина о Јасеновцу – право на незаборав“ у седишту светске међународне организације по први пут ће бити представљени новооткривени документи о овом логору и жртвама једног од најстрашнијих стратишта током Другог светског рата, смештеном у тадашњој НДХ.

Изложбу ће отворити шеф дипломатије Ивица Дачић, који за „Новости“ каже да је она фокусирана на истину о геноциду и Холокаусту, а не на конфронтацију са Хрватском:

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ ЂИЛАСОВЕ БИВШЕ ЖЕНЕ: Тукао ми оца, а мене трудну мучио!

– Биће представљене релевантне историјске чињенице и изложба је посвећена свим жртвама у Јасеновцу, и Јеврејима и Ромима, не само страдалим Србима.

Идеја пројекта „Јасеновац“ треба да допринесе мобилисању светске јавности и да буде допринос напорима УН да се пробуди свест о колективном идентитету и заједничким вредностима, које треба бранити у време великих глобалних промена и да жртве које су пале за идеале неког бољег света не буду узалудне. Отварање изложбе посебно добија на тежини у околностима када се у нашем региону, али и у Европи, поново буде духови национализма и фашизма.

У оквиру поставке у седишту УН биће изложено на десетине паноа са текстовима Међународне експертске групе историчара, скулптуре вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић и цртежи сликара Драгана Јеловца, аутентични предмети Меморијалног центра Доња Градина из Републике Српске и књиге о овој тематици.

БРАТАНИЦИ У СТАРОМ БЕЧЕЈУ ПОСЛАЛА ЈЕ ПОКЛОН ИЗ ЊУЈОРКА: Када им је пакет стигао на кућу ШОК! Имали су шта и да виде!

Изложбу ће, у основи, чинити поставка која је прошлог јануара изложена у Њујорку, поводом 75 година од оснивања Јасеновца, а коју су тада организовали Институт за Холокауст из Израела и Институт за Јасеновац из Њујорка, уз подршку министарстава спољних послова Србије и Израела. Ту изложбу отворио је редитељ Емир Кустурица.

ФИЛМОМ ПРОТИВ РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ

КАСИРКА ПРЕМЛАТИЛА ПЉАЧКАША! Серија пљачки код Сурдулице и Хана!

У оквиру напора да се спречи свеопшта ревизија историје и заштити сећање на све српске жртве 20. века, председници Србије и РС, Александар Вучић и Милорад Додик, иницирали су идеју да се сними филм у међународној продукцији о страдању Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу. Процене броја страдалих у овом логору већ деценијама изазивају контроверзе у хрватској и српској јавности, а барата се бројком од чак 700.000 убијених, међу којима је било 90 одсто Срба.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАУЧНИЦИ ЗБУЊЕНИ МИСТЕРИОЗНОМ ПОЈАВОМ: У океанима се појављују језиви вртлози који усисавају све што им се нађе на путу!

СЕВЕРНА КОРЕЈА: Не одустајемо од нуклеарног оружја док САД уцењују

Монтгомери предвиђа: Америка и ЕУ стављају Србију на велике муке

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
17°
Tue
22°
Wed
25°
Thu
26°
Fri