Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

У Никинцима приказана најсавременија опрема копнених јединица Војске Србије

На полигону у Никинцима одржан je Динамички приказ дела пројекта "1500+" и тестирање новог стрељачког наоружања, заштитне балистичке опреме и других средстава из производног програма предузећа одбрамбене индустрије Србије.

Приказу су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, а Вулин је подсетио да се по наређењу врховног команданта Војске Србије, председника Александра Вучића, пројекат „1500“ наставља пројектом „1500+“. То значи да се након опремања 1500 војника најсавременијим оптичко-електронским уређајима и балистичком заштитом наставља са опремањем додатних 1500 и да ће тако формиране јединице чинити срж снага за хитно реаговање Војске Србије.

Извор: mod.gov.rs

– То је наш начин да покажемо да ћемо армију и даље унапређивати, да ће сваки наш војник бити опремљен у складу са највишим светским стандардима и да ће моћи да се носи са сваком опасности и сваким изазовом који може пред њега бити постављен. Ми смо вам данас показали нову генерацију стрељачког наоружања али и нову балистичку заштиту и опрему, приказали смо вам и нова возила, нову оптику и показали смо вам, што је најважније, све оно што је продукт наше памети и нашег знања. Ово су осмислили и урадили, у највећој могућој мери, наши конструктори и инжењери, наша одбрамбена индустрија Србије – рекао је министар одбране и додао да нема много земаља у свету које могу да се похвале да раде тако широку палету производа намењених војсци.

– Наша Војска, захваљујући оваквој политици и оваквом опремању, моћи ће да се носи са било којим изазовом који се пред њу постави, наш војник ће бити заштићен, биће му свакако повећана и ефикасност баш као и наших јединица, а биће омогућено нашим старешинама да на бољи и безбеднији начин командују. Биће омогућено да наша армија заиста може да се поноси оним што смо данас овде приказали.  Најзначајнији светски часописи у овој области су говорили и писали о приказу наше „Слободе 2017“, посебно обраћајући пажњу на модуларну пушку, продукт наше памети и нашег знања а поштовану и цењену свуда у свету, баш као што је и наша Војска – рекао је министар Александар Вулин.

Извор: mod.gov.rs


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да се у Војсци Србије пажљиво прати све што се догађа на савременом бојишту, у складу са наглим и брзим развојем савремених средстава наоружања и војне опреме.

– Најважније од свега је да наш војник на бојишту буде добро заштићен и да његови витални делови тела буду заштићени а средства која сте данас видели пружају највећи могући степен заштите нашем војнику који је најмање једнак са степеном заштите сваког војника много савременијих и развијенијих земаља. Такође, са средствима и опремом којом располаже војник, он може лако и брзо да уочи опасност што је веома важно а исто тако и да брзо на њу реагује. Видели сте ефикасност дејства из стрељачког наоружања, са борбеног оклопног возила, а сматрам најважнијим то што смо данас могли да уочимо да смо успели, упркос свим тешкоћама, да сачувамо капацитете наше одбрамбене индустрије и да способност нашег војника, а самим тим и наше војске, не зависи од других, односно од увоза већ да ми развијамо оно што нам треба – рекао је генерал Диковић.

Извор: mod.gov.rs

Пројекат „1500+“ обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке М17  6,5 x 39 мм / 7,62×39 мм, снајперске пушке репетирке М07 и полуаутоматске М91 / 16, далекометне снајперске пушке 12,7 мм М12 и тактичке пиштоље Е3 9мм ПАРА –  што су све производи „Застава оружја а.д.“ Крагујевац и РБГР 40мм, који производи ППТ Наменска.

Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 x 39 мм ГРЕНДЕЛ и 7,62 x 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео нишан као и осматрачко- нишанских монокулара и бинокулара за ноћна дејства.

Извор: mod.gov.rs

Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта „1500+“ су и  савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, наоружана даљински управљана безпосадна платформа „Милош“,  нова генерација осматрачких оптоелектронских система „МИП-1“ као и оклопна борбена возила „Лазар- 3“.

Осим наведеног, пројекат „1500+“ обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе „Врабац“ и КВАДКОПТЕР и нова неборбена возила ЗАСТАВА НТВ.

Извор: mod.gov.rs

Извор: govorisrbija.rs , mod.gov.rs , rts.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Српски и амерички падобранци на заједничкој вежби?

ЕУ спрема санкције против Венецуеле?

РУСИЈА: ,,Никад нисмо подржавали тотални ембарго против Пјонгјанга, постоје алтернативе“

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun

Истакнуто