Printscreen
Европа Свет

У Каталонији скупови подршке референдуму

На хиљаде демонстраната окупило се на трговима у Барселони и другим каталонским градовима, у знак подршке референдуму о отцепљењу Каталоније од Шпаније.

Демонстрани носе каталонске заставе и обележја, позивајући грађане Каталоније да изађу на референдум о независности, планиран за 1. октобар, који је шпанска влада прогласила нелегалним и забранила, пренео је АП.

Председница каталонског регионалног парламента Кармен Форкадел позвала је грађане да изађу на гласање и гласају за будућност Каталоније.

Уставни суд Шпаније укинуо је каталонски закон који је представљао правни оквир за успостављање незавности Каталоније док је шпанска влада прогласила незаконитим одржавање било каквог референдума о независности, јер се у Уставу наводи да је „Шпанија недељива“.

Цивилна гарда Шпаније саопштила је да су њени агенти конфисковали више од 1,3 милиона постера, флајера и памфлета планираних за промоцију предстојећег каталонског референдума о независности.

Каталонски сепаратисти и даље настављау са кампањом за одржавање референдума истичући да ће уколико се народ изјасни за отцепљење прогалсити независност, навела је америчка новинска агенција.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Објављена фотографија положаја ДАЕШ-а на којој се виде амерички војници

Евро опет пада, цене не мрдају

Цуцић: У школама широм Србије 400 деце миграната

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue