Фото: Нушићијада
Uncategorized

У Ивањици почела „Нушићијада“

Овогодишња "Нушићијада" у Ивањици почела је у четвртак Свечаном академијом у славу пола века од зачетка те манифестације. Присуствовао је велики број гостију, пријатеља фестивала и грађана Ивањице.

Академија је отворена химном „Нушићијаде“ која је рађена по тексту Душка Радовића, коју је компоновао Миодраг Илић Бели, аранжирао Војкан Борисављевић а извео је градски хор Ивањице „Ива вокалис“, под руководством Аните Пешић Ивковић.

Након подсећања на историју „Нушићијаде“ која је покренута 1967. године, „замрзнута“ 1972. и обновљена 2010. године великом грађанском иницијативом, уручене су специфичне награде, како су организатори образложили „онима који су свих претходних година стојички подносили сусрете и сударе са хумором без цензуре, културом без ограничења, сатирањем без повода и ноћима без фајронта“.

Међу добитницима награда су председник општине у време обнове „Нушићијаде“ Радомир Ристић, ивањички Нушић Милан Милосављевић, глумац Петар Божовић, коме је вишенаменски штап са постољем за освежење послат брзом поштом на Цетиње, а у његово име на награди је захвалила супруга Снежана Божовић.

Награђени су и књижевни критичар Петар Арбутина „за увођење сатирања као новог књижевног правца“ који је добио писаћу машину, а призање за инспирацију и нецензурисане шале, добио је Зоран Кесић коме је уручена награда у виду колекција шоља и апаратура за прву помоћ – чекић и лепљива трака, како су образложили организатори „да у случају опасности исту прелепи преко уста“.

Признања су добили и Александар Ивановић „за стојичко подношење захтева шефа протокола“ и Снежана Милинковић за шивење више од 500 костима за нушићевско парадирање.

Чланови Програмског савета Нушићијаде – Јасна Димитријевић, Ива Ераковић, Кристина Којунџија и Небојша Нушић, добили су признање „за веру да су квалитет и уметност важни, упркос реалним индикаторима“, а историчар Светислав Марковић је добио признање за рекордан број посета архивима и институтима за неисцрпна истраживања.

Након завршене академије приказан је документарни филм о „Нушићијади“ у режији Нарцисе Даријевић Марковић, а у галерији Дома културе у Ивањици отворена је изложба „Нушић у карикатури“.
„Нушићијада“ се ове године одржава од 24. до 27. августа, уз бројне концерте, представе, перформансе, изложбе, трибине.

У позоришном програму учествоваће Улични театар из Кракова, Ивањичко аматерско позориште које ће извести представу „Ујеж“, а „Нушићијаду“ ће затворити представа „Ожалошћена породица“ Народног позоришта из Вршца.

У музичком програму наступиће холандски састав „Спијкерс“ који ће изводити светску, али и балканску музику на сасвим јединствени начин.

Целодневни програм Дечје сцене биће богат радионицама и школама, представама и перформансима, разговорима са писцима и уметницима.

Хаос аниматори изводиће ватрене перформансе, издавачка кућа „Клет“ Заистински српску бајку, вртићи и школе сопствене представе и програме, а биће изведена и представа „Ивица и Марица“ Краљевачког позоришта за децу.

Шаљива фудбалска утакмица биће организована између самопрозваних и самокатегорисаних мршавих и дебелих, а наступиће и Кесић и „Њузовци“.

„Нушићијаду“, као и претходних година предводи Нушић кога глуми Милан Милосављевић који ће осим вожње фијакером предводити параду али и читаву варош, након што добије кључеве од председника општине.

Он ће направити резиме фестивала, након што испроба нови модел дводневног владања у коме се успостављају нови дани (четвртак се спаја са петком, а субота са недељом) и проглашава „општи џумбус“.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Куба “звучним нападом” хтела да оглуви америчке дипломате?

Статистика ваздушних удара у Сирији: Руска авијација одрадила озбиљан посао

ПОТЕРА У НЕМАЧКОЈ: Србин украо стотине хиљада евра из блиндираног возила

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon

Истакнуто