Извор: pixabay.com
Америка Аналитика Свет

У ИШЧЕКИВАЊУ АМЕРИЧКЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ НА ФИЛИПИНИМА: Ево шта треба да знате

Амерички медији већ више од 24 часа извештавају о припремама САД за војну интервенцију против џихадиста на Филипинима. Званичне потврде ипак још увек нема, али сва је прилика да ће САД ускоро ући у нову војну авантуру, овај пут на Далеком истоку.

Док се филипинске снаге безбедности боре за ослобођење јужног града Маравија од терориста из тзв. ,,Мауте групе“, познате и као Исламска држава Ланао, све је извесније да ће се у овај сукоб ускоро умешати и САД. Тако барем извештавају амерички медији који се позивају на изворе из Пентагона. Ово би представљало озбиљну ескалацију америчког ангажмана у овом конфликту у настајању који потреса Далеки исток од када су у мају ове године џихадисти Мауте групе на препад заузели град Марави на филипинском острву Минданао које већински насељавају муслимани.

Уличне борбе у Маравију, извор: youtube.com

Осим тога, ово би знатно отежало и напоре новог филипинског председника Родрига Дутертеа да удаљи своју земљу од САД и сврста се у руско-кинески блок. За Вашингтон се тако погоршана безбедносна ситуација на Филипинима указује као златна прилика да се истовремено остваре три циља: 1) спречавање Исламске државе да успостави упориште у пацифичкој регији, 2) спречавање Дутертеа да ,,истера“ Американце са Филипина и 3) подизање рејтинга Доналда Трампа у америчком јавном мњењу.

Према најновијим извештајима америчких медија, очекује се да ће државни врх САД у наредних недељу дана дати зелено светло за почетак званичне војне интервенције против џихадиста на Филипинима, а америчка војска каже да од јуна ове године подржава операције филипинских снага безбедности на острву Минданао разменом обавештајних података и саветодавним мерама.

,,Пружамо им обуку и савете поводом тога како да се носе са непријатељем који се бори на начин са којим је мало људи икада морало да се суочи.“ – изјавио је амерички државни секретар Рекс Тилерсон током званичне посете овој пацифичкој држави. На питања новинара о томе како ће САД моћи да сарађују са режимом Родрига Дутертеа који је оптуживан за кршење људских права и антиамериканизам, Тилерсон је рекао: ,,Не видим никакав проблем, баш никакав проблем у томе да им помогнемо у овој борби“.

Филипински џихадисти, извор: youtube.com

А амерички пуковник Герардо Менезес који руководи Азијско-пацифичким центром за борбу против импровизованих експлозивних направа је данас изјавио да су филипинске терористичке групе повезане са Исламском државом све већа претња по америчку националну безбедност. ,,У Маравију је тренутно ситуација прилично налик оној која је била у Мосулу.“ – рекао је пуковник Менезес и додао: ,,Можда ове борбе не доспевају до насловних страна медија, али филипинци су већ имали око 600 погинулих и рањених војника у борбама за овај град.“

Начелник америчке Пацифичке команде адмирал Хари Харис већ најмање годину дана скреће пажњу на пораст џихадизма у пацифичкој регији. ,,Често говорим о потреби америчког стратешког ребалансирања на Пацифику, али проблем је што изгледа да исто то чини и Исламска држава.“ – рекао је адмирал Харис.

Иако интервенција још увек није ни почела, са сигурношћу се може предвидети да ће се она готово у целости ослањати на ваздушне нападе, уз минимално присуство америчких војника на терену, и то у обавештајно-саветодавној улози. Штавише, ни ваздушни напади неће бити баш уобичајени – изводиће их беспилотне летелице, а не авиони са посадама.

Најсмртоноснија беспилотна летелица на свету – MQ-9 ,,Reaper“, извор: youtube.com

За Филипинце ово не прави велику разлику. Суштина је да ће америчка војска бомбардовати њихову територију. Филипинска војска пати од недостатка модерних ваздухоплова способних да прецизно дејствују ,,паметном“ муницијом у урбаним срединама у каквим се она сада бори са џихадистима, па би јој у тактичком смислу америчка ваздушна сила могла краткорочно користити. Међутим, дугорочна штета је можда већа јер се тиме силовито обустављају покушаји ресуверенизације Филипина након деценија америчкој војног присуства у овој земљи. Осим тога, дронови су до сада постали прилично озлоглашено средство у борби против тероризма услед великих цивилних жртава које наносе, па поједини Филипинци страхују да би њихова земља могла да постане ,,пацифички Пакистан“ у којем Американци прво пуцају, па онда проверавају кога су убили.

А Пентагон је, као и увек, потпуно спреман за овакав сценарио. Команда америчког ратног ваздухопловства за специјалне операције је у стању да на практично било ком делу света успостави инфраструктуру за операције дроновима у року од пар недеља. Овај рок је још мањи за земљу каква су Филипини где америчка војска има дугу традицију присуства.

Амерички специјалци, извор: pixabay.com

Америчке специјалне јединице налазе на острву Минданао још од 2002. године када је установљена Здружена специјална оперативна група ,,Филипини“ (Joint Special Operations Task Force – Philippines, односно JSOTF-P). Ова група, чија се база налази неких 300 километара јужно од Маравија, је у почетку бројала око 1200 елитних војника, али је до сада смањена на њих стотинак, уз поседовање свих предуслова за нагли пораст бројности и интензитета операција. Она је иначе до сада у више наврата вршила ракетне нападе дроновима на муслиманске милитанте са острва Минданао, што је филипински председник Родриго Дутерте осудио, објаснивши да су услед тих напада пропали мировни преговори.

Посебно је интересантно то што је база JSOTF-P специјализована за ваздушни и електронски надзор и шпијунажу, опремљена је неким од најсавременијих шпијунских авиона и система надзора, а успела је да јој промакне огромна количина терориста који су се у мају неопажено прикрали Маравију, а онда га на препад заузели. Да ли се радило о колосалном пропусту америчке војске или о намерно допуштеној ескалацији кризе ради стварања повољних геополитичких околности које Вашингтон сада искористити?

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ПАРИЗУ: Повређени француски војници

Трамп је обећао „ВАТРУ И БЕС“, а Северна Кореја експресно дала УЗНЕМИРУЈУЋИ ОДГОВОР

Одликовања за учеснике борби на Косову 1999. године?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat