Printscreen
Регион

У Хрватској ври: Усташки поздрав дрма Владу

Плоча са усташким поздравом до даљег остаје у Јасеновцу, поручио је хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић покренувши лавину изјава и коментара.

Хрватска народна странка (ХНС), поручила је да плоча са натписом „За дом — спремни“ у Јасеновцу мора да буде брзо уклоњена, како је и договорено са премијером Андрејом Пленковићем, и да за ту странку „није прихватљиво партнерство у Влади која није одлучна у спровођењу постигнутих договора“.

ХНС је коалициони партнер владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Након што је хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић из ХДЗ у интервјуу за „Вечерњи лист“ изјавио да ће та плоча вероватно остати у Јасеновцу барем до марта 2018, ХНС је објавио снимљену изјаву члана председништва странке Томислава Стојака, који је навео да је ХНС постигао са премијером договор око брзог уклањања плоче и да очекује да се тај договор поштује.

„Хрватској нису потребна фашистичка обележја, нити грађани заслужују да их оптерећују расправама о теми која мора да има само један закључак: уклањање плоче у најкраћем могућем року. За ХНС није прихватљиво партнерство у Влади која није одлучна у спровођењу постигнутих договора, реформских одлука и потписаних споразума“, казао је Стојак, преноси „Јутарњи лист“.

Наводи се да је Бошњаковићев иступ коментарисао и председник Социјалдемократске партије (СДП) Давор Бернардић, који је о томе написао статус на Фејсбуку.

„Данас нам је ХДЗ-ов министар правосуђа поручио да плоча са поздравом ’За дом — спремни‘ остаје у Јасеновцу. ХДЗ се тиме јасно одредио: ’За дом — спремни‘, усташки поздрав под којим су усташе убијале у време НДХ, за њих је прихватљив! ХДЗ је са данашњим даном и службено пустио усташки поздрав у хрватску свакодневицу, ХДЗ је данас деци поручио да слободно кличу усташки поздрав“, навео је Бернардић.

Он је додао да „хрватској јавности мора да постане јасно да има власт коју је срамота антифашизма и која подстиче фашизам“.

„Јер дати легитимитет поздраву ’За дом — спремни‘ јесте подстицање фашизма“, написао је Бернардић.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО/УЖИВО) СОКОЛОВИ, СТРИЖИ И БЕРКУТ праве невиђени спектакл НА НЕБУ ИЗНАД РУСИЈЕ!

СВЕ НАС ЈЕ МАЊЕ И У СВЕТУ: У Аустралији од Срба праве Хрвате и Босанце, а у САД нас за 50 година неће ни бити

Ко ће да брани Северну Кореју ако се деси најгоре

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat