Занимљивости Русија

У Бајкалу пронађене нове врсте антибиотика

У криоскладишту иркутски научници су већ сачували неколико стотина активних врста бактерија.

Научници Научно-истраживачког биолошког института Иркутског државног универзитета открили су пет врста нових антибиотика у рачићима који насељавају Бајкал.

Изучавање бактерија почело је након што су иркутски истраживачи у лето прошле године уочили необичну бактерију у биолошком материјалу који су сакупили у пећини у Краснојарском крају. Ова бактерија је производила антибиотике који су деструктивно деловали на низ људских болести.

Према добијеним подацима, преко 80% анализираних врста бактерија владају израженом антимикробном активношћу, а многе производе једињења са снажним антиоксидативним својствима. Истраживачи су потврдили да та једињења такође делују на микробе који су отпорни на савремене антибиотике.

,,Касније ће радови наших запослених бити предложени фармацеутским компанијама“ – рекао је директор Научно-истраживачког биолошког института Максим Матвејев.

Ово није први случај да се у Бајкалу налазе микроорганизми који имају могућност да спасу живот човеку. Тако је у марту ове године научник Института за лимнологију Валентин Дрјукер пронашао у Бајкалу невидљиве живе организме, који убијају ешерихију коли и стафилококе. Проучавајући бактерије у загађеним приобалним водама, он је претпоставио да постоји инеко ко их уништава. Уз помоћ савременог микроскопа научник је успео да види и једне и друге.

Извор: Говори Србија

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Пронађена ,,анђеоска честица“!

СРПКИЊА ЖЕСТОКО НАПАЛА ХРВАТЕ: Сатима је са бебом држали на граници (ВИДЕО)

Потрага за несталим авионом довела до чудесних открића у океану

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun