Фото: опанак.нет
Друштво

ТУЖНА СУДБИНА ОРЛОВА КОЈИ КРАСЕ СРПСКИ ГРБ Остала је само једна породица у Србији која умало да настрада

Орао крсташ је на простору Србије угрожена врста, готово пред изумирањем.
Фото: опанак.нет

Једини преостали гнездећи пар царских орлова или орлова крсташа остао би без порода да напорима новокнежевачких ловаца и волонтера пројекта „Панон игл“ нису спасена њихова два птића. Срећом, орлови су спасени и ускоро ће полетети из обновљеног гнезда.

– Били смо пресрећни када смо видели да су се одрасли орлови вратили у гнездо и почели да хране младунце. Птићи већ машу крилима, очекујемо да ускоро излете из гнездаА – Овако за „Блиц“ прича др Атила Агоштон, ветеринар и члан тима који је свакодневно бдео над судбином једине преостале породице орлова крсташа у Србији.

Снажно невреме које је 24. јуна захватило резерват „Пашњаци велике дропље“ оборило је стабло на којем је овај пар орлова свио гнездо. Још немоћни, птићи су заједно са гнездом пали на земљу, а од судбине да постану храна предаторима спасли су их волонтери, који су благовремено реаговали.

Обазриво су покупили птиће и уз помоћ ловаца подигли импровизовано метално стабло висине три метра на коме су поставили делове уништеног гнезда, додали у њега још грана и младе орлове вратили на сигурно.

Нажалост, последице пада постоје, али према речима ветеринара Атиле Агоштона, нема места за бригу јер ће се млади орлови опоравити.

– Птићи су били озлеђени, али не толико да неће моћи да се у потпуности опораве – изјавио је др Атила Агоштон, који је по струци доктор ветерине и пасионирани орнитолог.

Највећи страх свих који су учествовали у спасавању ове пернате породице био је да одрасли орлови после рушења не напусте гнездо, али и своју младунчад.

– Неколико дана смо птићима доносили храну. Очекујемо да ускоро излете из гнезда, што ће нам бити највећа награда за вишемесечно бдење – каже др Агоштон, који верује да ће птице овде наставити да се гнезде.

Орао крсташ или царски орао је дугачак 80 цм и има распон крила до 200 цм. Био је симбол многих монархија, а данас поред његовог имена стоји – угрожена врста

Крсташ, птица која је симбол српског грба, данас је у Србији, изгледа, светиња само волонтерима који се боре за њено потомство. Задатак волонтера је да спрече било какво узнемиравање јединог преосталог пара, али и да држе птице под наџором. Орлови крсташи веома су осетљиви на буку. Да бука и присуство људи не би отерали и последњу породицу орлова, волонтери су формирали зону заштите у кругу од једног километра да би птице имале мир. Орао крсташ или царски орао назван је према дрвећу где су ове птице некада свијале своја гнезда – на столетним храстовима који су на стаблу имали урезан крст и које је народ сматрао за светињу.

Осам парова

Деведесетих година прошлог века у Делиблатској пешчари било је до осам парова орлова крсташа, уз три до четири пара на Фрушкој гори и један пар на Вршачком брегу. Но, та добра времена за крсташа одавно су прошлост.

Најстарији приказ двоглавог орла крсташа у средњовековној Србији јесте онај на одежди кнеза Мирослава, на његовом ктиторском портрету из 14. века у Цркви светог Петра и Павла у Бијелом пољу, а који је копија портрета из 12. века.

 

Погледајте информативни видео о орлу Крсташу:

 

Извор: Блиц, Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue