Foto: Foter/Flickr/SalFalko
Регион

Тужио Црну Гору због губитка вида

Осуђеник из Србије Бранислав Тараба (27), који је тешко оболео у Спужу, тражио 200.000 евра одштете. Младић би новац употребио за трансплантацију рожњаче или за уградњу камере.

СТРАВИЧАН ЗЛОЧИН КОД ПОЖЕГЕ: Голим рукама задавио жену, па пријавио да је умрла природном смрћу!

БРАНИСЛАВ Тараба (27), који је у црногорском затвору Спуж изгубио вид због, како каже, неадекватног лечења дијабетеса, тужио је Црну Гору и тражио одштету 200.000 евра.

 – Ни милион евра не може да ми замени изгубљен вид, али бих од добијеног новца могао да платим трансплантацију рожњаче или, што је још боље, нову методу уградње камере. Она би била повезана са мозгом и преко ње бих добио слику света око себе, али црно-белу – каже Тараба.

Бранислав је осуђен због разбојништва из 2015, када је са пријатељима, уз помоћ плинских упаљача у облику пиштоља, опљачкао мегамаркет „Воли“ у Сутомору, одакле су украли 3.750 евра. Осуђен је на две и по године затвора, од којих је две године провео у Спужу, а у јуну прошле године пребачен је у Србију. Неко време био је у ЦЗ, да би га, због друге осуде, пребацили у КПЗ у Сремској Митровици.
Док је боравио у Спужу, полако су му страдали бубрези. Слепео је постепено, а операција му је заказана тек када је скоро изгубио вид.

ПУТИН УПОЗОРИО ТРАМПА ДА СЕ НЕ ИГРА ВАТРОМ: Згазићемо Амере ако створе војску Косова

– Када сам стигао у Србију, 29. јуна прошле године, помало сам видео на десно, а нешто мало више на лево око. Стање ми се од тада погоршало. Десним оком не видим ништа, а на левом ми се тачка видног поља драстично смањила, тек да нешто назирем. Четири вештака су потврдила да ми се стање погоршало због неадекватног лечења у Црној Гори. Са 27 година мој живот је уништен, за шта сам добрим делом сам крив, али нисам једини кривац – каже Тараба.

На препоруку начелника здравствене службе у Сремској Митровици затражио је пре месец дана привремено пуштање на слободу да се опорави. Одбијен је.

– Не бих ни тражио јер су ме једном већ одбили, да ми нису сугерисали у затвору. Кажу, не могу да ми пруже негу каква ми је потребна. Сви су коректни, и командири, и затворско особље, али мало је тога што они могу да учине за мене. Ћелију делим са човеком оболелим од рака, ког су такође одбили за привремени отпуст, уз идентично образложење. Као да су га преписали – каже Тараба, и додаје да је приликом одлучивања о привременом пуштању консултована Затворска болница у Београду, у којој он никада није лежао.

СВИЊЕ у Србији ЈЕДУ ЉУДЕ, трећи стравичан случај за 15 дана: Несрећном Миодрагу ИЗГРИЗЛЕ лице, шаке и полни орган

Очни лекар који га је оперисао, из КБЦ Звездара, констатовао је још у октобру да му се стање погоршава. Последња операција очију му је отказана јер је судија Вишег суда у Београду то тражила будући да је истог дана имао суђење.

– Прошле недеље ми је у сну пао шећер испод два и пао сам у кому. Техничари су ме будили инјекцијама – објашњава Бранислав, и додаје да би сада променио цео живот да може. Има да одслужи још 3,5 године казне, а и два поступка су у току.

УПРАВА: ПОД ЛЕКАРСКИМ НАДЗОРОМ

БРАНИСЛАВ Тараба у потпуности добија здравствену заштиту, у складу са законом, од момента када је примљен у КПЗ у Сремској Митровици, кажу у Управи за извршење кривичних санкција:

ШЕШЕЉ: Има много шпијуна у Влади Србије, а највећи међу њима је …

– Његово здравствено стање није се погоршало током издржавања казне, тако да нису тачни наводи да је прошле седмице пао у кому. Прима терапију коју му је преписао лекар интерниста Завода за јавно здравље у Сремској Митровици. Због закона о здравственој заштити и о заштити података о личности не можемо да износимо податке из његовог здравственог картона. Молба за прекид казне одбијена му је решењем директора Управе и потврђена одлуком судије за извршење кривичних санкција Вишег суда у Митровици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ЈЕЗИВ СНИМАК! Жичара нагло убрзала и разбацала скијаше на све стране!

УХАПШЕН ЗЕМУНАЦ: Пронашли му оружје без дозволе, а он тврдио да је војни обавештајац

Зашто војска Косова може, а војска Републике Српске не може?(ВИДЕО) РУСКА“ЗВЕРСКА ДИВИЗИЈА“ СТИГЛА ДО АМЕРИЧКЕ ОБАЛЕ: Подморнице неприметно допловиле до војних база САД

(ВИДЕО) ВОЛЕЛИ СУ СЕ И ОНА ЈЕ СЛАВИЛА СВЕ ЊЕГОВЕ ПОБЕДЕ: Ову песму је Ксенија Пајчин посветила славном српском фудбалеру!

ЛАЗАНСКИ: Оптужбе против Русије за тровање Скрипаља су НОВА ВЕРЗИЈА РАЧКА И МАРКАЛА!

Извор: Новости

Оставите коментар