Друштво Србија

Тужилаштво покренуло 45 поступака против добровољаца на страним ратиштима

Више тужилаштво у Београду до сада је покренуло укупно 45 поступака против добровољаца и плаћеника који ратују у иностранству, изјавила је за „Политику” Татјана Секулић из Вишег тужилаштва у Београду. Поступци су покренути због кривичног дела учествовање у рату или оружаном сукобу у страној држави из члана 386а Кривичног законика.

Секулићева је прецизирала да је тужилаштво прошле године са 24 особе закључило споразум о признању кривичних дела. Подсетимо, Бојана Станковић из Вишег суда у Београду изнела је прекјуче податак да је пред овом институцијом досад осуђено укупно 28 особа које су учествовале у борбама на страним ратиштима, а да је у односу на једно лице донета пресуда којом је одбијен споразум о признању кривичног дела.

Србија је октобра 2014. усвојила измене Кривичног закона, које предвиђају затворске казне до десет година за све који се боре на страним ратиштима или организују и врбују грађане Србије да донесу такву одлуку.

Таквим законским решењем држава се јасно оградила од оних који су одлазили да ратују за стране војне и паравојне формације. Добровољци и плаћеници из Србије одлазили су у Украјину где су се борили на страни проруских снага на истоку ове државе, али и у Сирију где су се људи углавном из Новог Пазара и околине борили на страни Исламске државе. Тек неколико десетина бораца остало је у Украјини и Сирији.

Извор: Политика, Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РУСИЈА: до 2019. нови и јачи ,,Панцир“

Вучић: Одлука о изборима у суботу

ПОТВРЂЕНО: Следеће недеље војна вежба Србије и САД

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun