Регион

Тужилаштво БиХ упутило жалбу на ослобађајућу пресуду Орићу

Предметни тужилац Мирослав Јањић потврдио је за РТРС да је Тужилаштво БиХ затражило од Суда БиХ укидање првостепене ослобађајуће пресуде ратном команданту Сребренице Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, оптуженим за убиство три српска заробљеника у сребреничким селима.

Тужилац Мирослав Јањић синоћ није желео да износи детаље жалбе.

РТРС наводи да ће Апелационо веће Суда БиХ тако ипак преиспитати пресуду ратног и поратног судије Шабана Максумића да бивши комадант Територијалне одбране Армије БиХ Орић и бивши припадник ТО Армије БиХ Сабахудин Мухић нису криви и поред сведочења заштићеног сведока О1, Орићевог и Мухићевог саборца и очевица ликвидација предратног судије Слободана Илића, фотографа Митра Савића и полицајца Милутина Милошевића.

Наводи се да породице жртава очекују правичну оцену чињенице да је Максумић исти доказ различито третирао у објави пресуде и писаном отправку који је објављен на интернет страници Суда БиХ.

МОНСТРУМ КОЈИ ЈЕ УБИО ЖЕНУ И ДЕТЕ ИСПРЕД ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ПРЕРЕЗАО СЕБИ ГРКЉАН! Чувари чули ломљење, па затекли крваву сцену!

„Ми очекујемо да се предмет врати поново у првостепени поступак, односно да се укине ова неправоснажна судска пресуда и да се Насеру Орићу суди по слову и по закон“, рекла је председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић.

РТРС наводи да је Максумић приликом усменог изрицања пресуде изнео тврдњу да заштићени свједок О1 приликом давања изјаве у полицијској станици Братунац, 3. септембра 2003. године, уопште није навео да је био очевидац убиства на Залазју. Наводи се да тај исказ или уопште не постоји, или није предочен на главном претресу, већ је предочена само службена забелешка.

„Службене забелешке које су уврштене у спис као материјални доказ могу се третирати као званичан доказ ако аутор забелешке потврди веродостојност и да је то законито прибављен доказ, што се у конкретном случају није десило“, изјавио је адвокат Мирослав Стојановић.

Бањалучка АТВ јуче је јавила да је Тужилаштво БиХ упутило Суду БиХ жалбу на првостепену пресуду Орићу и Мухићу и констатовало да је та пресуда јединствена у судској пракси с обзиром на то да је базирана на доказу који не постоји и на доказу који није изведен на главном претресу.

Пре два месеца Орић и Мухић ослобођени су првостепеном пресудом за убиство три српска цивила у сребреничким селима.

Орић, којег Бошњаци сматрају ратним херојем, а Срби злочинцем, ухапшен је 10. јуна 2015. у Берну по потерници Србије, на путу за Швајцарску, где је требало да присуствује обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014, због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници и Братунцу 1992. године. Суђење у овом предмету почело је у Сарајеву у јануару 2016. године.

Орић и Мухић били су оптужени да су учествовали у убиствима три српска заробљеника у местима Залазје, Лолићи и Куњерац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пет саобраћајних несрећа у Београду, петоро лакше повређено

Ексклузивно: Дачић открива пет спољнополитичких изазова Србије у 2018.

СРАМОТА: Тачи помиловао убице петочлане породице Хајра, ликвидирани из освете

ПРЕКРШАЈНИ СУД КАЗНИО ДВОЈЕ РОДИТЕЉА:Због изостанка деце кажњени са 5.000 динара

Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар