Фото: јутјуб
Свет Србија

„ТУРСКИ ТОК“ НА СТОЛУ Вучић и Ердоган отворили Светски нафтни конгрес

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Истанбулу да трговинска размена Србије са Турском расте из године у годину, напомињући да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у Србију довести 150 бизнисмена како би успоставили пословне контакте са српским привредницима.

Фото: јутјуб

Александар Вучић је, после састанка са Ердоганом у Истанбулу, рекао да верује да ће његов турски колега у најкраћем року посетити Србију и да га је замолио да то буде на више дана, како би могли да разговарају о свим регионалним и политичким темама.

„Председник Ердоган ми је рекао да ће са собом довести из свих различитих сектора најмање 150 бизнисмена у два авиона, да прво они раде секторски са нашом привредом, да се успоставе људски и привредни контакти, а да се ми њима обратимо да бисмо их још додатно подстакли да сарађујемо“, рекао је Вучић.

Председник је констатовао да трговинска размена Србије са Турском расте из године у годину и да очекује ће се то и даље наставити.

„Имао сам разговоре са турским компанијама заинтересованим за текстилну индустрију, приватизацију наших бања и за неке друге области за које до сада нисмо видели такво интересовање турских инвеститора“, рекао је Вучић.

Додао је да верује да ће уз подршку Ердогана и Турске, то донети нове резултате, још више запослених и већи раст БДП-а Србије, што је за нас, каже, од великог значаја.

Вучић је истакао и да је Турска једна од земаља које су најважније за пуну регионалну стабилност и мир.

„Ми поштујемо турску снагу, поштујемо и себе, и мислимо да можемо да изградимо добро и искрено пријатељство између српског и турског народа и српске и турске државе“, закључио је Вучић.

Председник је, такође, рекао да је Ердогану честитао на изванредним резултатима које је постигла турска економија.

Састанак у Истанбулу је био први званични билатерални састанак Вучића и актуелног председника Турске.

„Србија ће бити и транзитна земља за гас“

Председник Вучић је изјавио да ће Србија, када се направи гасна конекција са Бугарском, бити и транзитна земља која ће моћи да наплаћује таксе и да од тога заради.

„То је за нас од огромног значаја“, рекао је председник Србије, који је објаснио да не само што ћемо имати значајне своте новца који ћемо моћи да користимо у наредном периоду за најважније инфраструктурне пројекте већ је то и битно за развој привреде.

„Чули сте и председника Ердогана и Алијева и Борисова – где сви очекују двоструко повећање трошења и захтева за гасом. Ми желимо да и Србија има 40 одсто раст потражње за гасом, што вам индустрија иде брже, више напредује, то вам је и више гас потребан“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да без тог енергетског умрежавања, „а све лидере сте видели овде“, не можемо да идемо напред.

Подвукао је да је веома задовољан јер му се чини да се све приближава неком свом добром крају за Србију, „од чега ће Србија у будућности моћи да заради“.

„То је пројекат за будућност, то је пројекат за нашу децу и мислимо што пре да га завршавамо. Овде ће ТАНАП бити у функцији већ следеће године, очекује се већ за непуне две године да профункционише ‘Турски ток’, њихова директна веза са Истанбулом, а онда је све на нама којом брзином и како можемо од Бугара да преузимамо тај гас“, додао је председник Србије.

Како је рекао, на српску територију треба да дође непуних десет милијарди кубних метара гаса.

„Онолико колико ми узмемо, онолико колико дамо за РС и БиХ, онолико колико дамо ако буду желели Хрвати, ако буде неко други желео у региону, ако Приштина буде желела то од нас – никакав проблем, ми завршавамо и доводимо одређене количине гаса до мађарске границе, одакле Мађари са задовољством преузимају од нас“, рекао је Вучић и у том смислу захвалио мађарским пријатељима.

 

Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган разговарају у Истанбулу

Председник је упозорио да се, ако 2019. годину не дочекамо сасвим припремљени, поставља питање шта ћемо моћи са гасом да радимо и да ли ћемо га имати довољно…

„Онда нема индустрије, онда нема напретка, онда нема ничега и зато морамо да наставимо да градимо и наше складишне капацитете“, додао је и нагласио да је то потребно како бисмо имали гаранцију увек уколико дође до несташице или политичких проблема у будућности са снабдевањем гасом.

Навео је да се на Конференцији могло разумети неколико ствари, а прва је та да су гас, нафта, нешто мање електрична енергија постали и нека врста политичког оруђа у савременом свету и да је важно да градимо најбоље могуће односе у региону.

Председник Вучић је уочи одласка у Истанбул, где, на Ердоганов позив, такође учествује на 22. Међународном нафтном конгресу, најавио да ће са турским лидером свакако разговарати о „Турском току“, односно о могућности да један крак тог гасовода иде преко Србије.

Ердоган би, иначе, на јесен требало да дође у узвратну посету Србији.

Српски амбасадор у Анкари Данило Вучетић је, у интервјуу за турску агенцију Анадолија, рекао да је циљ те посете да се „што пре истраже могућности економске сарадње“ двеју земаља и додао да ће са Ердоганом у Србију стићи и група пословних људи.

Вучетић је подсетио да је председник Србије Александар Вучић, на позив Ердогана, допутовао у Истанбул где присуствује Светском нафтном конгресу, који траје до 13. јула.

„Посета председника Вучића још један је знак који показује да су две стране спремне да пуно раде на поправљању економских веза“, рекао је Вучетић.

Реџеп Тајип Ердоган посетио је Србију јула 2010. године, када је био премијер.

Он је тада разговарао са српским државним врхом и обишао Нови Пазар.

Током те посете потписано је више меморандума о разумевању у вези са изградњом путева.

 

Извор: РТС путин

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue