© Sputnik/ Sergey Guneev
Блиски исток Свет

Турска све брже клизи из НАТО-а ка Русији

Процес одвајања Турске од НАТО-а и њено приближавање Русији се убрзава, а он се не одређује на блиц већ стратешким интересима.

То је рекао за Спутњик представник турске партије Отаџбина Догу Перинчек.

“У блиској будућности односи између Русије и Турске могу бити све бољи. Турска је ушла у фазу снажних и стабилних конструктивних односа. Не само са Русијом, већ и са Ираном, Ираком, ускоро ће се то десити и са Сиријом. Русија је стратешки партнер за Турску, укључујући и у енергетској безбедности. Економски односи између две државе се унапређују на узајамно корисној платформи, без обзира на јак притисак САД, тако да између наших држава постоји јака економска основа која је стратешка, а не тактичка и привремена“, рекао је Перинчек.

По његовим речима, Америка која подржава Радничку партију Курдистана и са њом повезани Демократски савез покушава да створи хаос у земљи.

“Сада видимо да су се САД директно судариле са Турском. Зато Турска мора да сарађује са суседним државама, она нема други избор. Лидер ирачких Курда Масуд Барзани уз тиху подршку САД покушао је да створи независну државу, одржао је референдум, али није прошло ни месец дана а он је напустио своју функцију и тај пројекат је доживео неуспех. Да није било подршке Турске, Русије и Ирана, ситуација би испала из контроле Ирака“, навео је политичар.

Перинчек је нагласио да је захваљујући преговорима о сиријском решавању кризе у Женеви и Астани процес образовања новог евроазоијског пола стао на чврсте основе, прешао у руке Русије, Турске и Ирана и тај процес ће се развијати и даље, у своју орбиту уврштаваћ државе као што су Индија и Кина.

“Место Турске није у НАТО-у, то алијанса је претња за њу. Турска је почела да куца на врата Шангајске организације за сарадњу. Стартешко место Турске је у Евроазији. Видимо да се Русија, државе Блиског истока, Индија и Кина бивше државе СССР-а уједињују на евроазијској платформи. Покушаји НАТО-а да омету тај процес користећи ситуацију са Кримом завршени су без резултата. Међутим, зато је потребно да сви будемо конструктивни, то се тиче и саме Русије“, рекао је саговорник агенције.

Перинчек је рекао да је очување територијалне целовитости Русије, Ирака и Турске приоритет. По његовим речима, Украјина нема могућност да омете зближавање Русије и Турске, као и признање Крима руским регионом.

“Спољне силе су отргле Украјину од Русије. То је потпуно вештачка ситуација, а вештачка творевина не одређује ток историје. Украјина ни на који начин не може да утиче на неизбежно зближавање Русије и Турске, укључујући и по питању Крима. Штавише, с временом ћемо бити сведоци смањења утицаја САД у Украјини и она ће неизбежно заузети своје место у евроазијском простору“, додао је политичар.

Извор: Спутњик

КАД ВИБЕР НАПРАВИ ПАКАО ОД ЖИВОТА: Опрез – ово је најновија превара лопова!

ЕУ до 2027: Четири сценарија – ни ратови нису немогући

Бивши мировни изасланик УН ПОСЛЕ МНОГО ГОДИНА ОТКРИО ИСТИНУ: Срби су желели мир, а Бошњаци и Американци рат!

Оставите коментар