Друштво Србија

ТУРИСТИ ИЗ СРБИЈЕ, ЗБОГ ОВИХ 5 СТВАРИ МОГУ ДА ВАС ВРАТЕ СА ГРАНИЦЕ: Креће сезона годишњих, а због ових папира одмор може и да вам преседне

Ускоро креће сезона годишњих одмора, а са тим и велике гужве на граничним прелазима. Ипак, то и неће бити највећи проблем, уколико пре поласка на летовање не поведете рачуна о ситуацијама због којих ћете можда бити враћени са границе.

Поједини туристи из Србије пре неколико дана враћени су са границе са Црном Гором, јер им наводно није призната потврда о продужетку важења рока трајања саобраћајних дозвола и регистарских таблица. Са граничних прелаза можете да будете враћени и због још низ разлога, а међу њима, ипак, нису неплаћене саобраћајне казне.

ИСПОВЕСТ ВЕРЕНИКА ВОЈНЕ БОЛНИЧАРКЕ КОЈА СЕ УБИЛА: Кад бих само знао зашто. То ће ме прогонити цео живот!

Потврде или нове саобраћајне дозволе

До сада се није дешавало да се путници враћају са црногорске границе јер су уместо нове саобраћајне дозволе имали потврду о продужетку рока трајања старе. Међутим, у последњих неколико дана било је више таквих пријављених случајева, иако црногорски МУП то демантује.

– Моји родитељи су кренули јутрос за Црну Гору. Међутим, ови наши из МУП-а су очигледно џаба издавали потврде за продужење важности саобраћајне дозволе, јер оне од поноћи у тој земљи више не важе. Тако да су пензионери од око 70 година морали да се врате у Београд, а кренули су јутрос око 4.30. Посаветовао сам родитеље да сврате у СУП у Пријепољу да они провере са полицијом у Црној Гори ту информацију, да се на враћају у Београд. Међутим, мајка је добила информацију да те потврде о продужењу саобраћајне дозволе заиста више не важе – испричао је Владимир Д.

Након извештавања медија о оваквим случајевима, МУП Црне Горе је издао и званично саопштење, у ком је наведено да се у режиму преласка државне границе две земље ништа није променило у односу на претходни период.

ОВА СРПСКА ПОЛИТИЧАРКА ОБЈАСНИЛА КАКО СЕ БОРИТИ ПРОТИВ АНТИСРПСКИХ НВО!

„Држављани Србије могу ући у Црну Гору, поред личне карте и возачке дозволе, уз презентовање и потврде о предаји докумената за регистрацију моторног возила“, пише у саопштењу.

Расписане потернице

Одлазак на пут у иностранство може да се закомпликује и ако је за вама расписана потернице због неодазивања на судске позиве.

Како наводи Милан Мариновић, председник Прекршајног суда, нико не може да буде враћен са границе ако има неплаћену казну. То значи да не би требало да вас врате ако нисте измирили на пример казну за бус плус или дугујете паркинг сервису.

– Уколико се неко не одазива на судске позиве и због најмањег прекршаја, суд може да наложи полицији довођење. Уколико га полиција не нађе на адреси више пута, обавештава суд, који потом може да распише потерницу и о томе обавести све полицијске станице у Србији. У таквим случајевима најчешће долази до привођења управо на граничним прелазима – објашњава Мариновић за „Блиц“.

(ВИДЕО) ШОКАНТНА ВЕСТ! Бивши капитен Србије облачи дрес лажне државе Косово?!

Сагласност за путовање деце у иностранству

У закону се нигде не наводи да је овај документ неопходан уколико деца путују у иностранство у пратњи једног родитеља или са бакама и дедама. Ипак, услед све учесталијих криминалних активности, као што је трговина децом, припадници МУП-а сугеришу да је писмена сагласност родитеља пожељна зато што се на тај начин сама процедура преласка преко границе скраћује и поједностављује.

Како су објављивали медији, сагласност је неопходна уколико путујете у Италију, Шпанију и Црну Гору, а у Грчку само уколико дете путује без оба родитеља. Пожељно (није неопходно) је да тај документ имате и ако дете путује у Хрватску, Аустрију, Немачку и Словенију.

С обзиром на то да писана сагласност родитеља за путовање деце у иностранство може бити потребна приликом контроле граничних органа државе у коју се путује или преко чије територије се прелази, препоручује се свим родитељима да пре поласка на пут изврше одговарајуће провере у дипломатским представништвима земаља у које се путује, као и у транзитним.

Зелени картон

Уколико својим аутомобилом путујете у Македонију и БиХ неопходно је да купите зелени картон. Он може да се набави на самим граничним прелазима или у њиховој близини. Исти документ вам је потребан и ако идете у Русију, Белорусију, Украјину, Молдавију, Турску, Израел, Иран, Албанију, Тунис и Мароко.

То је потврда да је возило којим улазите у другу државу осигурано. Другим речима, то је доказ да ће сва штета, материјална или нематеријална, коју возач евентуално причини трећим лицима у саобраћајној незгоди у иностранству, бити надокнађена.

Ако путујете у државе чланице ЕУ, као и у Швајцарску, Норвешку, Исланд, Андора и Црна Гора, зелени картон вам није неопходан. За те државе довољно је да имате регистрациону налепницу на аутомобилу.

ШОК ИСПОВЕСТ ОМИЉЕНОГ БЕОГРАДСКОГ КОНОБАРА: Пијане госте терамо цевима од 2 цола, жене су ГОРИ ПИЈАНЦИ, а онда одговара на питање свих питања: Да ли келнери гостима ПЉУЈУ У ПИЋЕ!

Ако пасош истиче за мање од три месеца

Са аеродрома и граничних прелаза могу да вас врате и ако вам пасош истиче за мање од три месеца. То пре свега важи ако идете у земље Европске уније и потписнице Шенгенског споразума.

Основни разлог је то што уколико имате пасош који истиче за један или два месеца или још краће, могло би се десити да у слободном визном режиму отпутујете у неку од тих земаља, тамо останете дуже и затекнете се са неважећом путном исправом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВУЧИЋ: Нико ме неће отерати из Ниша, поготово не лопови и нерадници

ДАЧИЋ: ЕУ болује од тешке болести, можда је излечива….

ДОДИК: Брисел наштимован само да осуђује Србију и Републику Српску

Седам моћних прети Русији због Сирије и Украјине

Извор: Блиц/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
25°
Sun