Друштво Србија

ТРОПСКИ ТАЛАС У АПРИЛУ НИЈЕ НИШТА У ОДНОСУ НА ВРЕЛИНУ КОЈА СТИЖЕ! Ево какво нас лето очекује! ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ДО ОКТОБРА

Високе априлске температуре у Београду спремају нас за врело лето у целој Србији. Да ли се тренд пораста темепратура и климатски изазови настављају за предстојеће лето проверили смо са стручњацима метеорологије и климатологије.

Оно што се може очекивати овог лета, како каже метеоролог Ђорђе Ђурић, свакако су температуре изнад просека.

– У јулу и августу очекује се неколико топлотних таласа што подразумева прелазак температуре од 35 степени, док ће падавина бити у просеку за то доба године- каже Ђурић.

(ФОТО) ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ БРУЈЕ: Цеца ушла у уџбеник за 5. разред основне школе и ево шта каже на то

Међутим, како наводи Ана Савовић из Републичког хидрометоролошког завода ове године не очекујемо екстремно лето.

– Према подацима које за сада имамо очекује се топло лето и повремени топлотни таласи, али не у оној мери као 2017. године када је летњи период био други најтоплији у Србији.

Одакле нам долазе таласи врућине и од чега зависе бурне климатске промене објашњава Ђурић.

-Осцилације зависе од процеса у атмосфери, а практично цела Европа се налази под топлим струјањима која долазе са севера Африке. Повремена освежења и пад темепратуре могућа су под утицајем влажне ваздушне масе са Атлантика што доноси и временске непогоде – каже он.

Оно што забрињава стручњаке јесу високе температуре у континуитету последњих пар година.

– Глобални тренд је пораст темепратура и врло топла лета тако да високе температуре нису нешто са чим се нисмо сусрели пре, али оно што је карактеристично за последњих пар година и што утиче на пораст просечних темепратура јесу високе температуре у непрекидном низу почевши од 2003. године па 2007. године када је у Београду измерено паклених 43,6 степени заједно са 2012. годином када је проглашено најтоплије лето у Србији и од кад темепратуре настављају да расту- наводи Ђурић.

(ВИДЕО) ЛУНА ПОВРАЋАЛА КРВ И ПАЛА У НЕСВЕСТ! ХИТНО ПРЕБАЧЕНА У УРГЕНТНИ?! Сазнала да Слоба воли Кију, тресла се од БОЛА и неутешно плакала

ВРЕМЕ ДО ОКТОБРА

ЈУН 2018: Топлији и сувљи јун. Могућа појава топлотних таласа

Средња минимална температура ваздуха у јуну имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.9 степени у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха од 16.5, док се у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 26.9 степени.

Месечна сума падавина током јуна биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 25 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 64 мм.

(ВИДЕО) ИВАНИ ЈЕ ВЕРЕНИК ХИРУРГ ПУЦАО У ГЛАВУ, А САД ЈЕ ПРВИ ПУТ УЖИВО ПРОГОВОРИЛА О ЈЕЗИВИМ ТРЕНУЦИМА: Ево шта је рекла прво кад је отворила очи у болници и каквог мушкарца данас тражи

ЈУЛ 2018: Топлији и сувљи јул. Топлотни таласи

Средња минимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, а у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 29.6 степени.

Месечна сума падавина током јула биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 13 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 32 мм.

АВГУСТ 2018: Наставак лета. Топлотни таласи. Топлији и мало сувљи август

Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, а у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30.9 степени.

Месечна сума падавина током августа биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 13 мм у односу на вишегодишњи просек.

СЕПТЕМБАР 2018: Продужетак касног лета. Просечно топао и мало сувљи септембар

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 23.8. Месечна сума падавина током септембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 17 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 35 мм.

О ОВОМЕ ЈЕ ДУГО ЋУТАЛА Цеца о деци, Аркану, Марини Туцаковић, лажним фоткама и зашто никада неће отићи у Хрватску!

ОКТОБАР 2018: Просечно топао и просечно сув октобар. Михољско лето

Средња максимална температура ваздуха у октобру биће у границама вишегодишњег просека, а у Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобру биће око 19.3 степени.

Месечна сума падавина током октобра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за око 2 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 37 мм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЧУДА СЕ ДОГАЂАЈУ ОНИМА КОЈИ ВЕРУЈУ Неми проговоре, болесни се излече у манастиру Тумане

Откуд сад Иран: САД траже од Техерана да плати шест милијарди долара за 11. септембар

СУД ПОНИШТИО ЗАБРАНУ ПОЛИЦИЈЕ: Шешељ победио МУП, СРС ће одржати скуп у Хртковцима на Ђурђевдан

Будућа шефица ЦИА: „Крвава Ђина“ — стручњак за Русију

ЗАГРЕБ ПОКРЕНУО ИСТРАГУ ПРОТИВ ШЕШЕЉА: Он им одговорио у свом стилу!

Извор: Курир/РХМЗС/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri