ekologija.gov.rs
Економија Србија

Триван: Штете од климатских промена у Србији преко пет милијарди евра

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је данас да је Србија због климатских промена у периоду од 2000. до 2015. године претрпела штету која прелази пет милијарди евра.

Више од 70 одсто губитака узроковано је сушом и високим температурама, а поплаве су у Србији други по реду узрок великих штета, навео је Триван на пленарном заседању Конференције о промени климе у Бону.

Он је зато изразио спремност и посвећеност Србије међународним и националним циљевима у борби против климатских промена, и мерама и принципима Споразума у Паризу којем је Србија приступила у августу ове године.

(ВИДЕО) ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Руси модернизују српску пругу! Ево шта су урадили и шта још планирају

Србија је била прва земља у региону и међу првих десет земаља света које су доставиле свој Намеравани национални климатски допринос, и започела са успостављањем система за процену садашњих и припрему наредних националних циљева смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, утврђивањем дугорочних циљева, и праћењем и извештавањем о њиховом спровођењу, рекао је Триван, саопштено је из његовог кабинета.

Он је истакао да ће планирана стратегија борбе против климатских промена Србије која ће бити усвојена 2019. године омогућити спровођење Националног плана ублажавања последица климатских промена, и дефинисати мере и средства за његову реализацију.

„Закон о климатским променама омогућиће праћење и извештавање о спровођењу стратегије које је у складу са циљевима Париског споразума”, нагласио је он.

СЕКС СА ДЕЦОМ ОД 13 ГОДИНА БИЋЕ ДОЗВОЉЕН?! У Европској унији се на мала врата ЛЕГАЛИЗУЈЕ ПЕДОФИЛИЈА!

Додао је и да је Србија држава која је већ осетљива на климатске промене, и неопходан је рад на смањењу ризика од природних катастрофа узрокованих измењеним климатским условима.

Приоритет Србије јесте израда анализе штете, као и анализа дугорочних инвестиција у области прилагођавања климатским променама, и у том смислу министар Триван је изразио да очекује подршку међународне заједнице, а посебно Зеленог климатског фонда.

„Верујем да ће резултати Конференције о клими ЦОП 23 бити од суштинског значаја не само за Србију, већ и за друге земље, и својим присуством изражавамо спремност да пружимо допринос успеху у раду ове Конференције”, закључио је министар.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Како је утврђена војна неутралност Србије?

Србија међу 10 највећих извозника житарица у свету

Градоначелник Београда најавио набавку нових возила за ГСП

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
26°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
28°
Thu