ekologija.gov.rs
Политика Србија

ТРИВАН: Недопустиво да странци контролишу изворишта – ТО ЈЕ ПИТАЊЕ ОПСТАНКА!

Недопустива је било која форма препуштања контроле и управљања извориштима пијаће воде странцима, било да је реч о продаји или давању концесија, изјавио је министар за заштиту животне средине Горан Триван.

– Наша држава је та која у својим рукама мора да има потпуну контролу и право управљања тим ресурсом који је питање нашег опстанка. Ако држава не контролише изворишта пијаће воде, онда не контролише најважнији национални ресурс – рекао је Триван за Вечерње новости.

Према његовим речима, Србија нема неограничене количине пијаће воде и не лежи на превеликом броју изворишта и резерви, па је зато уверен да треба тражити начине да наше изворе „вратимо кући“, пишу „Новости“.

Лист, у истом тексту, наводи и изјаву стручњака из области водопривреде Ратка Бајчетића, који такође сматра није добро да нашим извориштима управљају странци и да је Триванов апел оправдан.
Он каже да, упркос тврдњама да су власници наших фирми за прераду воде купили и сама изворишта – Закон о водама то побија.

– Према закону, водни ресурси – доступне количине воде у свим облицима – третрају као јавно добро које је у власништву Републике Србије – објаснио је Бајчетић.

Он је изнео процене да се трећина домаћих изворишта, најквалитетнијих и најбогатијих, користи за пласман на тржиште, а да готово 80 одсто флаширане воде из српских извора производе фабрике које су у рукама страних компанија.

 

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ОВО ЈЕ БЕНТЛИ КОЈИ ЈЕ УДАРИО У ВУЧИЋЕВ АУТО! Власник аутомобила је бивши фудбалски репрезентативац!

НАЛЕТЕЛИ НА ВОЗИЛО У КОЈЕМ ЈЕ БИО ВУЧИЋ! Три особе ухапшене због угрожавања безбедности председника Србије!

Северна Кореја потврдила: Успешно тестирана хидрогенска бомба

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat