Uncategorized

Три сценарија за западни Балкан – 2,5 позитивна за Србију

Научни сарадник Института друштвених наука Невен Цветићанин, рекао је да је самит лидера западног Балкана у Трсту покушај Европе да остане активна у региону и оствари бенефите за грађане који су се уморили од приче о Европској унији и предвиђа три сценарија када су евроинтеграције у питању, а два и по су, како је рекао, позитивна по Србију.

Цветићанин је у Новом дану говорио о та три сценарија за расплет ситуације на западном Балкану.

Први је да све земље региона уђу у Европску унију, што је према његовим речима веома неизвесно јер ЕУ има своје проблеме.

Други сценарио је да се балканске државе интегришу у својеврсну балканску унију која ће бити у привилегованом партнерству и односу са Европском унијом, али неће бити њене експлицитне чланице.

Према трећем сценарију, Балкан ће постати подручје на којем ће велике силе да размењују и боре се за своје интересе.

Невен Цветићанин, извор: Твитер

Цветићанин у овом сценарију види две могућности у које оваква ситуација може да се развије.

„Могуће је да се нађе равнотежа снага у региону, да Немачка, Европска унија, САД, Русија и Турска преговарају и договоре се како да држе Балкан мирним. Друга могућност је да се не договоре, већ да се Балкан користи као монета за поткусуривање и да се регион дестабилизује“, објашњава Цветићанин.

Он је истакао да је за Србију најбољи било који сценарио који не дестабилизује ситуацију „да ово мало мира што смо накупили можемо да задржимо“.

Цветићанин је истакао да грађани нису видели бенефите европских интеграција, што процес Берлин плус покушава да исправи и евроинтеграције приближи грађанима у економском смислу кроз боље путеве, школе и здравство.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Због овог оружја Америка НИКАД није смела, нити ће смети да нападне Русију! (ВИДЕО)

Само храбри сада посећују „најопасније светско чудо“

ИНТЕРВЈУ: Кустурица о разликама Русије и Запада, Путину, свом стваралаштву

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu