Youtube
Друштво Србија

ТРИ МИЛИОНА СРБА ЖИВИ НА АДРЕСИ БЕЗ БРОЈА! Ово прави озбиљан проблем Хитној помоћи, поштарима и локалним самоуправама!

Скоро сваки други становник Србије живи у улици без назива или у домаћинству без кућног броја, што ствара огроман проблем поштарима, Хитној помоћи и локалним самоуправама.

ПОХОТНА НАСТАВНИЦА АНДРЕА: Муж ушао у кућу и ЗАТЕКАО ЈЕ У КРЕВЕТУ СА УЧЕНИКОМ ОД 15 ГОДИНА!

Чак три милиона Срба живи у улицама без назива или у домаћинствима која немају кућни број, упозоравају из Канцеларије за е-управу! Због овог проблема, сваки други становник наше земље има проблем када треба да добије пошиљку од поштара или су му потребне услуге Хитне помоћи.

У Канцеларији за ИТ и е-управу кажу да су за овакву „збирку са адресама“ одговорне локалне самоуправе и најављују да ће овај проблем, на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић, бити решен до 2019. године.

Решавање проблема

Милена С., која живи на адреси Висибаба б.б. у Пожеги, као и још стотинак њених комшија, само је једна од многобројних грађана Србије која се сусреће са овим проблемом.

– Најпростије речено, ја своју адресу делим са бар педесет до сто комшија. Живим у насељу које се зове Висибаба и моја адреса је Висибаба б.б. Проблем је што је овај део града густо насељен и што сва домаћинстава имају исту адресу. Старији поштар нас је све знао, али збрка је настала кад је он прошле године отишао у пензију и дошао млађи. Нови поштар је имао пуну торбу рачуна и пошиљки који су гласили на различите примаоце, а на ковертама је свима стајала иста адреса. У прво време је доста лутао, тражио нас све, неке пошиљке и враћао, па смо морали сами да идемо и тражимо их по пошти – каже она.

ИСКУСНА ЛЕКАРКА БЕЗУСПЕШНО ПОКУШАВАЛА ДА ОЖИВИ МАЛОГ ДЕЈАНА: Лице сина Жике Тодоровића било је сиво!

У Канцеларији за е-управу кажу да је решавање овог проблема један од најбитнијих задатака који им је поставила Влада Србије.

– Овај проблем већ смо почели да решавамо и директно га координира кабинет премијерке Ане Брнабић. За вођење адресног регистра надлежан је Републички геодетски завод, али он није до сада могао да ради свој посао јер упис адреса спроводи на основу одлука локалних самоуправа о давању назива улица. Највећи број општина и градова нажалост нису ажурни у овом послу. Међутим, до 2019. године имаћемо јединствен адресни регистар, а сви грађани ће имати своју улицу и број – рекао је директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић.

Безимене улице

Према проценама Канцеларије за е-управу, на територији Србије нешто више од 47.000 улица нема назив, а милион кућа број.

– Према нашим проценама, у Србији у око 160 општина и градова имамо 4.700 насеља и у сваком од њих бар десет улица није именовано – кажу у Канцеларији.

Чабаркапа рекетирао по Калуђерици: Када је украо ОВАЈ аутомобил, специјалци су му у муњевитој акцији ставили лисице на руке!

НИШ

Хиљаде грађана Ниша воде се на истој адреси, па примера ради, сви становници два приградска насеља живе на адресама Паси Пољана б.б и Врежина б.б. Мештанин Паси Пољане Душан Рогановић, један је од оних који је у проблему јер му је кућа на адреси ББ. – Сви се ми водимо на Паси Пољана б.б., нико нема на кући ни улицу, ни број. Имам 90 година, срчани сам болесник, кад треба да стигне Хитна помоћ, комшија им иде у сусрет да би их довео до моје куће – прича Рогановић.

СУБОТИЦА

На адресама Рогашка б.б. и Матка Вуковића б.б. живи неколико стотина становника, а исту адресу дели и неколико продавница. Неретко се деси да роба намењена маркетима заврши на нечијој кућној адреси, а онда настаје забуна. У 36 месних заједница у Суботици има укупно 96 улица без броја.

БРИТАНЦИ СЕ ИСПАЛИЛИ: Избацили сумњивог „руског дипломату“ – а он у ствари Американац!

ШАБАЦ

Приградска насеља у околини Шапца имају називе улица, али не и бројеве кућа у својим адресама. Већина села у овом крају нема ни улице ни броја. Најчешћа компликација за житеље ових места јесте погрешна пошта, коју касније морају сами да разносе једни другима. – Проблем је у томе што већи број људи у селу има исто име и презиме, а живе на различитим странама, тако да поштар није у могућности да обави исправну доставу – казе Б. И. из Мале Врањске недалеко од Шапца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО/ВИДЕО) Вербални сукоб Лаврова и Џонсона

Скупљи и од Роналда и од Месија: Србин трећи насјкупљи фудбалер у историји ?

ИЗНЕНАЂЕЊЕ СА ИСТОКА: Због америчког звецкања оружјем, Јужна Кореја се окреће Кини

КОСАЧОВ: Брисел се заиграо бранећи „свето право Косова“

Извор: Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri