Лоза Немањића, фреска у манастиру Дечани, извор: wikipedia.org
Uncategorized

„Треба учити од Немањића“

Рађање српске краљевине, прва драмско-играна телевизијска обрада периода стварања династије Немањић, почеће да се емитује на РТС-у последњег дана ове године.

„Мало знамо о Немањићима, а можемо много да научимо од њих, можемо да научимо шта све неко ко је мудар и храбар може да уради у 200 година“, каже генерални директор РТС-а, Драган Бујошевић.

Више од 70 локација у Србији и Републици Српској, 222 глумца и око 2.700 каскадера и статиста било је потребно за стварање приче о почецима династије Немањић. Аутори најављују серију која не личи на стране продукције јер је прича наша и аутентична.

„Очекујемо изузетно велико интересовање публике која до сада није имала прилике да се путем драмске литературе, телевизијске драмске литературе упозна са нашом историјом, с почетком стварања српске државе са великим узлетима, заносима, посрнућима, страстима, греховима, гресима“, каже сценариста, Гордан Михић.

Извор: РТС

Радио-телевизија Србије се на овај начин враћа продукцији великих документарно-играних програма. До сада није рађена серија о Немањићима, а намера наше куће је и да се настави с трагањем кроз српски средњи век.

„Мало знамо о Немањићима, а можемо много да научимо од њих, можемо да научимо шта све неко ко је мудар и храбар може да уради у 200 година. Сасвим сам сигуран да је Немањићима било теже него нама последњих 30-ак година, али су они успели да направе нову државу, културу и цивилизацију“, истиче Драган Бујошевић, генерални директор РТС-а.

Глумачка, продукциона и екипа сарадника немају дилему да ли ће се публици допасти оно што су стварали претходних пет месеци.

„Први пут сам радила у ствари тако једну ствар, неки историјски лик и мислим да има и своје предности и своје мане, али са нестрпљењем чекам како ће то изгледати јер чини ми се да има све услове да буде заиста добро“, сматра глумица Дубравка Мијатовић.

Ова серија, додају историчари, неће бити историјска читанка, али су костими, литургијски обреди, декор, оружје, инсигније онакви какви су заиста били на двору Немањића.

„Мислим да је створена једна добра ситуација, једна добра атмосфера у којој постоји могућност да се почне са прављењем нечега што гледамо рецимо на каналу Хистори, дакле нека комбинација документарног и играног“, објашњава историчарка Смиља Марјановић Душанић.

Глумци и статисти су током снимања серије носили и аутентичне реплике оружја, оклопа, шлемова. Све то на температурама које су у почетку биле испод нуле па до 40 степени, колико је било током снимања завршних кадрова.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Свечано обележен завршетак снимања „Немањића“

Венецуела: Имамо спреман одговор ако нас САД нападну

ПОТРЕСНО СВЕДОЧАНСТВО старице која је преживела УСТАШКИ ТЕРОР и сусрет са јамом безданицом

„Ноћ музике“ 1. септембра на „Ташу“ – улаз традиционално бесплатан

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon

Истакнуто