FB Printscreen Ministarstvo odbrane
Друштво Србија

ТРАЖИО ДА НЕ ИДЕ У ВОЈСКУ ЗБОГ ПОРОДИЧНИХ ПРОБЛЕМА: Али ево у којим случајевима је могуће ОДЛАГАЊЕ ВОЈНОГ РОКА

О одлагању и прекиду обучавања, вежбе или ангажовања војних обвезника из активне резерве одлучује надлежни старешина Војске Србије!

(ВИДЕО) ШЕШЕЉ ОТКРИО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА НАПАДА НА ЏАМИЈЕ НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ: Ево зашто је ТЕРОРИСТА слушао песму о Караџићу!

Један суграђанин из Руме, написао је писмо команданту војног одсека са молбом да буде ослобођен војне обавезе уз образложење да има породичне проблеме.

Наиме, ово је један од бројних случајева који би на било који начин да избегну војну обавезу под различитим изговорима.

У образложењу је навео да је позив за служење војног рока добио 2009. године, затим да је ожењен са 44. удовицом, а потом објаснио какве има компликоване породичне везе.

НОВА ПРАВИЛА ЗА ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: ВИШЕ ОД ТРИ ОСОБЕ У АУТОМОБИЛУ – ЗАБРАЊЕНО! Примена закона почиње од 3. априла!

Међутим, у члану 52 Војног закона наведено је и шест ситуација због којих резервиста, на лични захтев, може да прекине или одложи вежбу.

– Вежба се прекида или одлаже у случају да је резервиста болестан. Међутим, након што оздрави, биће му уручен наредни позив.

Ако се из истог домаћинства један резервиста већ налази на војној вежби или служењу војног рока, другом члану домаћинства ће бити одгођен одлазак, док се први не врати. Дакле, два брата која живе у истој кући истовремено не могу бити на војној обуци.

КУБУРОВИЋ: Србија не скрива злочинце као приштински органи!

Уколико резервиста добије позив за војну вежбу, а у исто време има заказано полагање испита, односно ако би га учешће у војној обуци спречило да заврши школску годину, позвани мушкарац има право да затражи одлагање.

Ако се у време вежбе налази на припремама ради учешћа на европским и светским спортским такмичењима и Олимпијским играма. Дакле, ни спортисти нису „поштеђени“ пушке, осим ако им не предстоји важно такмичење на коме ће значајније допринети држави.

СРАМОТНО ИЖИВЉАВАЊЕ! НЕ ДАЈУ ДЕЦИ ДА УЧЕ! Шиптари запленили књиге намењене српским школама на Косову и Метохији!

Ако позив добије мушкарац који учествује у међународним научним, истраживачким и уметничким манифестацијама или треба да обавља послове који су од изузетног значаја за Републику Србију, одлазак на војну обуку се може одложити све док те манифестације и послови трају.

Резервиста чијим би учешћем у војној вежби, односно одсуствовањем из свакодневног живота, домаћинство било доведено у тежак материјални или социјални положај, може одгодити вежбу. Ову тачку обухвата и смртни случај или тешка болести у домаћинству, као и елементарне непогоде које су погодиле домаћинство. Уколико би позвани мушкарац у таквим околностима одсуствовао од куће, а то резултирало погоршањем материјалног или социјалног положаја, вежбу може да одложи – пише у члану 52.

СРБИН УМРО У БОНДСТИЛУ, МОГЛИ СУ ДА ГА СПАСУ! Добрија убили када је изашао по дрва, а његовог рањеног сина превезли у америчку базу, убрзо је и Борко искрварио!

Ако испуњавате неки од ових услова, захтев за одлагање вежбе подносите територијалном органу у чијој евиденцији сте заведени, и то у року од осам дана од дана пријема позива за вежбу, односно кад настане разлог за одлагање обуке.

О одлагању и прекиду обучавања, вежбе или ангажовања војних обвезника из активне резерве одлучује надлежни старешина Војске Србије.

Такође, Закон препознаје још неколико ситуација у којима постоји могућност за одлагање, и посебно их истиче јер не зависе од самог резервисте:

Ухапшен Новопазарац због злостављања дечака

– Ако у месту у којем борави лице у резервном саставу влада заразна болест, вежба се том лицу одлаже док заразна болест траје – наводи се у члану 52.

Постоји могућност и да послодавац затражи да се војна обука одложи одређеном резервисти, и то на одређени период током ког постоји потреба за одгођењем. „Лицу у резервном саставу вежба се може, изузетно, одложити због неодложних потреба службе ако то затражи државни орган, привредно друштво, друго правно лице и предузетник код којег је то лице запослено“, каже Закон о војној, радној и материјалној обавези.

(ВИДЕО) ВЛАСНИК АТЛАС ГРУПЕ ДОБИО МИСТЕРИОЗНОГ ПРАТИОЦА: Кнежевић објавио шокантан снимак из лондонског хотела

Пољопривредник чији би усеви или имање пропали уколико би био одсутан, такође може бити изузет. То је конкретно објашњено на следећи начин: „Вежба која траје дуже од три дана може се регистрованом пољопривреднику и другом лицу које самостално обавља привредну делатност, одложити због неодложних радова, ако у његовом домаћинству нема другог члана способног за привређивање – објашњено је.

(ФОТО) „БИЛА ЈЕ МЛАДА, НЕВИНА И МРТВА!“ Због ове девојчице је данас убијао људе у Новом Зеланду из освете, њен гроб је скрнављен 30 ПУТА!

ИЗНЕНАЂУЈУЋА ОДЛУКА У НИШУ! Возач аутобуса смрти ПУШТЕН НА СЛОБОДУ!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КФОР ПОДИГАО БОРБЕНУ ГОТОВОСТ НА КОСМЕТУ! После масакра на Новом Зеланду повећан и број полицајаца на улицама!

ЕКСКЛУЗИВНО! ПРОЦУРИЛО СРАМНО ,,РЕШЕЊЕ“ ДВЕРИ ЗА КОСМЕТ: ПОГЛЕДАЈТЕ ЧЕГА СУ СЕ ДОСЕТИЛИ!

ДАЧИЋ ИСТАКАО: Србија ће бранити Србе на КиМ у случају напада!

КАД ЈЕ ПРОГЛАШЕН МРТВИМ, КРЕНУО ЈЕ ЊЕГОВ ПАКАО! Ђорђа сазнање да је покојник коштало здравља!

СТРАШНЕ ВЕСТИ ИЗ НОВОГ САДА! Ивана (22) коју је унаказио њен дечко Ђорђе (24) у лошем стању! Откривен проблем у плућима!

УДАРАО ЈУ ЈЕ О РАДИЈАТОР, СВЕ ДОК ГА НИЈЕ ИШЧУПАО ИЗ ЗИДА: Стравична исповест Иванине мајке, после зверског пребијања које је њена ћерка преживела у стану у Новом Саду

извор: SrbijaDanas/Espresso

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed