Српска и Федерација (Илустрација: Правда)
Регион

ТРАЖЕ ПРОМЕНУ ИМЕНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ? Федерација спрема свилени гајтан

Странка демократске акције Бакира Изетбеговића жели промену имена ентитета Република Српска, тврдећи да је тај назив коришћен у циљу дискриминације Бошњака и Хрвата, и намерава да покрене правну процедуру, објавили су локални медији у БИХ.

ВЕЛИМИР ИЛИЋ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА МИ ПОШТЕНИ ДОЂЕМО НА ВЛАСТ!

Та странка ће путем својих представника у државним институцијама покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива ентитета РС, преноси сарајевска ТВ Фејс.

„Дугогодишња пракса институција власти ентитета РС је показала да је досадашњи назив ентитета РС интензивно и ефикасно коришћен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа – Бошњака и Хрвата.

Вулин послао БРУТАЛНУ ПОРУКУ усташици Колинди: КОМЕ ЈЕ ЈАСЕНОВАЦ РАДНИ ЛОГОР, ТОМЕ ЈЕ И СТЕПИНАЦ СВЕТАЦ!

Везивање имена било чега, у мултиетничкој заједници каква је БиХ, за само један народ, по принципу етничке привилегованости противно је Уставу Босне и Херцеговине и Европској конвенцији о људским правима која је надређена Уставу БиХ, тврде у СДА.

„Ентитет РС постоји по Уставу БиХ као мултиетнички ентитет у којем сви народи морају имати једнака права, што значи да не може само један народ бити заступљен ни у називу, а други искључени“, додају из СДА.

(ВИДЕО) ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! РУСКА НОВИНАРКА ЋАСКАЛА СА ВУЧИЋЕМ, ПА МУ УДЕЛИЛА КОМПЛИМЕНТ: Ево шта јој је кроз осмех одговорио председник Србије

Према Уставу Босне и Херцеговине, сва три конститутивна народа су равноправна на територији Босне и Херцеговине, укључујући оба ентитета и Брчко дисктрикт.

„То је потврђено и одлуком Уставног суда о конститутивности народа У5/98, којом је ентитетима наложено да у својим уставноправним системима осигурају пуну равноправност свим конститутивним народима“, наводи се у саопштењу.

(ВИДЕО) СРПСКИ ПИЛОТИ ОТКРИЛИ СНИМКЕ ИЗ КОКПИТА: Овако смо чували Путина

Свилени гајтан Федерације
Душанка Мајкић, посланица СНСД-а у Парламенту БиХ, каже да у БиХ стално стоји спреман свилег гајтан који је увек претња и да је само питање тренутка када ће га повући.

ЗИМА ЗАДАЈЕ НОВИ УДАРАЦ! УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ! После ледене кише, снег до 40 цм, а ово ће бити НАЈЛЕДЕНИЈИ ДАН!

„Очигледно је да им треба хаос и немир и да желе да учине све да спрече да се стање у БиХ почне мењати набоље“, рекла је она, и додала да је име Републике Српске неупитно и да га нико не може оспорити.

Додала је да је очигледно да СДА не одговара да се стање смири и да константно праве сукобе како не би дошло до конституисања власти.

„САДА ПЛАЧЕ И ОДБИЈА ДА ЈЕДЕ“ Каже да се каје што је убио друга из детињства, али Вељков стриц тврди да је злочин УНАПРЕД ИСПЛАНИРАН

„Очигледно да желе да остане ова власт која је њима по мери и која ће поступати како они желе. Уз то, очигледно да рачунају на стране судије у Уставном суду и на својих двоје бивших чланова. Поражавајуће је колико су у стању да изазивају проблеме да ова земља не може да крене напред“, рекла је она.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОЧЕО САСТАНАК ВУЧИЋА И МЕРКЕЛОВЕ У ДАВОСУ! Главне теме – квоте за челик, Косово и Метохија, економија…

(ВИДЕО) СТЕФАНОВИЋ: Казне за кривична дела се морају пооштрити!

ДАРКО ШАРИЋ ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ: Коначна одлука Апелационог суда!

Русија тражи од Израела да прекине са бомбардовањем Сирије

Америка се не повлачи из Сирије, Идлиб под контролом терориста

Извор: Танјуг/Независне

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
24°
Sun