Извор: pixabay.com
Америка Свет

Трансродни војници тужили Трампа

Пет припадника америчких оружаних снага тужили су председника Доналда Трампа због његове намере да забрани трансродним особама служење војске.

У тужби коју је окружном суду у Вашингтону поднело пет анонимних особа, наводи се да се наредбом о поновном увођењу забране трансродним особама да отворено служе војску крше делови Петог амандмана америчког Устава, преноси Вашингтон пост.

Поред позивања на кршење устава, тужиоци од судије траже и да утврди да ли би враћање забране било кршење обећања које је влада дала припадницима војске.

Тужбу су поднели припадник Обалске страже, Ваздухопловних снага и три припадника Копнене војске, који су у тужби изразили забринутост за своју будућност, да ће бити отпуштени и да ће остати без пензије.

Тужиоце представљају Национални центар за лезбејска права и група GLBTQ Правни адвокати и браниоци.

АФП наводи да су тужиоци били мушкарци који су постали жене.

Трамп је крајем јула на Твитеру написао да америчка влада „неће прихватити ни дозволити да трансродне особе служе војску у било ком својству” због, како је рекао, „огромних лекарских трошкова и поремећаја”.

Трампов претходник, Барак Обама укинуо је забрану у јуну 2016, од када су се стотине војника јавно изјаснили као трансродни.

Према истраживању које је одобрио Пентагон, у војној резерви и међу активним војницима има око 11.000 трансродних особа.

Извор: Бета-АП

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Београдски сплавови – осињак дроге, шунда и медиокритета

ЗАБОРАВИТЕ на денуклеаризацију Северне Кореје

Американци у паници: Након заоштравања реторике САД и Северне Кореје скочила потражња за…

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon