Николас Мадуро, извор: twitter.com
Америка Аналитика Свет

Трампове сумануте претње ,,војном интервенцијом“ у Венецуели оснажиле Мадурове позиције

Трампова бахата изјава о могућности америчке војне интервенције у Венецуели је дала Николасу Мадуру управо оно шта му је фалило да уједини нацију - опипљиву опасност од спољне агресије.

Аутор: Виктор Вуловић

Николас Мадуро је, као и његов славни претходник Уго Чавез, до сада много пута упозоравао јавност Венецуеле на опасност од настојања ,,америчке империје да дође и силом отме венецуеланску нафту“. Десничарска опозиција је исмевала оваква упозорења све до петка увече када их је Трамп својом изјавом потврдио: ,,Имамо много опција за Венецуелу, а не желим да отпишем ону војну. Ми се налазимо свуда у свету, имамо војску широм света, и то на местима која су врло, врло далеко. Венецуела није тако далеко, а људи тамо пате и умиру. Имамо много опција за Венецуелу укључујући и опцију војне интервенције уколико то буде неопходно.“

Извор: pixabay.com

Ова изјава не само да је дала кредибилитет Мадуровим упозорењима, него је наишла и на осуде једног дела венецуеланске опозиције, па чак и политичких актера ширег региона Јужне Америке. Тако је колумбијски председник Хуан Емануел Сантос саопштио америчком потпредседнику Мајку Пенсу да о војној интервенцији ,,не би требало ни размишљати“, што има посебну тежину када се имају у виду традиционално лоши односи Колумбије и Венецуеле.

Влада Еквадора је подестила међународну заједницу да су ,,Латинска Америка и карипска регија зона мира, што морају поштовати сви међународни актери“. У истом саопштењу је исказана солидарност са Боливарском републиком Венецуелом и ,,братским народом Венецуеле“, као и осуда према свим претњама спољне војне интервенције.

Перу је истакао да се противи било каквој војној интервенцији мимо правила УН.

Боливијски председник Ево Моралес је у твиту изнео став да је ,,Доналд Трамп показао своје право интервенционистичко лице“, и додао како његова земља ,,осуђује америчке претње интервенцијом против Венецуеле која тражи мир кроз конституционални дијалог“. Моралес је такође оптужио десничарску опозицију Венецуеле да је ,,громогласно тиха“ поводом ових претњи из Вашингтона.

Трампову изјаву је осудила и мексичка влада која је подсетила да ,,решење кризе не лежи у војним опцијама, биле оне спољне или унутрашње“.

Министар спољних послова Бразила Алојзио Нунес је саопштио да његова земља не подржава војну интервенцију у Венецуели. ,,Време решавања проблема батином је прошло“, рекао је Нунес и додао: ,,наш пут је пут дипломатије, политике и преговора“. Бројна удружења грађана и левичарске политичке организације Бразила оштро су осудиле америчке претње и позвале на глобалну солидарност са народом Венецуеле и владом Николаса Мадура.

Чињеница је да претње војном интервенцијом нису наишле на подршку ни унутар САД. Америчка јавност више нема живаца за скупе и далеке војне авантуре против држава које ни на који начин не угрожавају Америку. Такође, упркос томе што неколицина јастребова који се са сетом присећају америчких интервенција у Панами и Гренади сматрају да би било лепо видети репризу те праксе у Венецуели, Мадурова Боливарска преублика представља такмаца много теже лиге. Венецуела је 12 пута већа од Панаме, дупло већа од Ирака и покрива простор који отприлике одговара величини Тексаса и Јуте заједно. На овом неприступачном терену који обухвата џунгле, планине и пустиње живи око 32 милиона људи, а само главни град Каракас има значајно више становника од читаве Панаме.

Извор: wikipedia

Поред свега тога, венецуеланска војска је према глобалном идексу ватрене моћи 45. сила света што није за потцењивање. Она броји око 120.000 припадника активног састава, а опремљена је модерним руским наоружањем као што су системи ПВО типа С-300 и ,,Бук“, ракетном артиљеријом типа ,,Смерч“ и ,,Град“, стотинама тенкова и оклопних возила и вишенаменским борбеним авиона типа Сухој Су-30МК2 и F-16A. Поред тога, ту су и стотине хиљада фанатичних припадника паравојних јединица лојалних Мадуру. Све ово наравно не би представљало превелик изазов за америчку војну машинерију, али чињеница да би венецуеланска војска била у стању да нанесе осетне губитке америчким нападачима би значила да би Трампова администрација брзо изгубила и најмању трунку јавне подршке за овакву војну акцију.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САД ће шпијунирати Србију под параваном ,,борбе против корупције“

Какве би биле последице нуклеарног рата (ВИДЕО)

Америчка стратегија балансирања на Блиском истоку се распада, али никада и није могла да успе

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat