Извор: donaldjtrump.com
Америка Свет

Трамп за годину дана власти прекршио сва правила Беле куће

У годину дана од неочекиване победе на америчким председничким изборима 8. новембра 2016. године, Доналд Трамп је прекршио све кодексе америчког председништва.

Колико Трампови потези увесељавају његову бирачку базу, толико растужују његове противнике, док остатак света тај нови начин обављања председничке дужности посматра у распону од знатижеље и зачуђености до запањености, преноси агенција Хина.

Било да је у Овалном кабинету, седишту свог пословног царства Трамп Тауера у Њујорку или у председничком авиону Air Force One, Трамп својим потезима и речима јасно показује колико је фрустриран у обављању председничке дужности.

Као председнички кандидат Трамп је мандат освојио реториком „против елита“ и обећањима да ће Сједињеним Државама вратити некадашњу величину, али данас, као 45. по реду амерички председник с муком покушава да спроведе изборна обећања и најављене реформе упркос томе што му у корист иду добри привредни показатељи (раст и запосленост).

Доналд Трамп (71), који до уласка у Белу кућу није обављаo ниједну политичку дужност, данас дели ударце без задршке, бесни пред камерама Фокс Њуза, једине телевизије коју гледа и којој даје готово све своје интервјуе и понаша се као да је и даље у кампањи, а не у Овалном кабинету с пуним радним временом и дужностима.

Човек који је обећавао да ће бити „председничкији“ од свих досадашњих станара Беле куће (са изузетком Абрахама Линколна), Трамп свако јутро на Твитеру, својој омиљеној трибини за комуникацију с јавношћу, испразни по шаржер твитова у којима се најчешће обрачунава с противницима.

У кампањи је Трамп обећавао да ће до темеља продрмати Вашингтон, а политику „Америка на првом месту“ претворити у главни мотив својих потеза.

Трамп председник „пркоси медијима и бирократама који иду предалеко“, оцењује Ерик Бич, републикански стратег.

Годину дана након избора и десет месеци након преузимања дужности, Трамп је председник који ужива најмању подршку у модерној историји САД-а. Према анкети Галупа, његова популарност пала је на 33 посто и најнижа је откако је преузео дужност. Ако се упореди исто временско раздобље Трампа и петорице његових претходника, демократа и републиканаца, Трамп по популарности за њима дебело заостаје.

Системски се обрачунавајући с наслеђем свог претходника Барака Обаме, Трамп је одабрао грубљи стил, по његовим речима у име „заборављене Америке“ која га је довела на власт. То је Америка белих људи, како су често говорили гневни бели радници, највећи губитници глобализације, чије је страхове и тескобе умео да артикулише у изборној кампањи.

„Наследио сам огроман неред“, понављао је у жељи да истакне наслеђе својих претходника које спомиње врло ретко и којима се не обраћа за помоћ.

Понекад наиван, понекад лукав, Доналд Трамп је током месеци признао колико је тешка председничка дужност. Човек који се хвалио мајсторским умећем склапања послова, као председник не успева да упостави добар дијалог с Конгресом, упркос томе што у оба дома већину имају заступници његове странке.

Као председник, Трамп ниже неспретности, наступа ауторитарно и свађалачки у комуникацији са заступницима и функционерима и у настојању да спроведе изборна обећања наилази на блокаде, било да је реч о ограничењу или укидању досадашњег здравственог система, такозваног Обамакера.

„Тај председник непрестано врлуда, немогуће је тако владати“, казао је њујоршки демократски сенатор Чак Шумер.

Без обзира о коме је реч, вођи републиканца у Сенату, судији с Хаваја, обавештајним агенцијама, гувернерки Порторика или медијима које оптужује за „пласирање лажних вести“, Трамп је у трајној офанзиви.

„У рату је с готово целим светом … Сваке недеље Американцима представља новог непријатеља“, каже Џулијан Зелизер, професор на универзитету у Принстону.

Његова портпаролка Сара Хакаби Сандерс брани Трампов иконокластички стил и тврди да „становници ове земље нису изабрали млакоњу. Желели су чврстог човека који зна да узврати када је нападнут“.

Трампов председнички мандат је на почетку и тек ће се видети какав ће бити учинак његових политика, на пример у привреди, али већ сада су многи забринути својеврсном ерозијом председничке дужности.

Бивши председник Џорџ В. Буш упозорио је тако на изолационизам, нетрепељивост и раст теорија завера и лажи у америчкој политици. Председник склон „алтернативној истини опасан је за демократију“, упозорила су два републиканска сенатора.

„Трампови потези и његове речи могли би имати велики утицај на најважније установе наше демократије“, оцењује Џулијан Зелизер и упозорава: „Највећа опасност лежи у томе да нас можда више ништа неће моћи зачудити“.

Извор: Хина

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТРАМПОВ РАТНИ СИГНАЛ: војна јакна за председника САД (ВИДЕО)

Острво са кога се нико никада није вратио жив (ВИДЕО)

Ова руда ће Србију учинити ПРЕБОГАТОМ: ,,метал будућности“ за који се сви отимају лоциран у Јадру!

Оставите коментар