Извор: twitter.com
Америка Свет

Трамп тражи да се финансијска помоћ Србији ,,поткреше“

Администрација америчког председника Доналда Трампа покушаће да драстично умањи новчану помоћ коју САД пружају земљама источне Европе, пише Блумберг.

Агенција пише да је исток Европе одахнуо након уверавања званичника САД да регион и даље ужива безрезервну подршку Вашингтона, али да финансијски знакови који стижу ових дана са Капитол хила показују потпуно другачију причу.

,,Упркос турнеји потпредседника Мајка Пенса по екс комунистичком региону, којом је требало да се учврсти подршка у борби против ,широког спектра’ руске агресије, Бела кућа је затражила велике резове у финансирању савезника“, пише Блумберг.

Како се наводи, предвиђена смањења у буџету Стејт департмента обухватају и средства за Европу и Евроазију, па је предложено да се земљама из тог дела света за 2018. определи чак 336 милиона долара мање у односу на оно што је Обамина администрација од Конгреса тражила за 2017. годину.

Иако није сигурно да ће овај предлог проћи у Конгресу, Блумберг истиче да ,,планирани буџет шаље снажну поруку о Трамповим приоритетима“.

Међу земљама за које су планирани драстични резови у опредељеним средствима за развој демократије и владавине права, подршку економском развоју и борби против корупције и осталом, налази се и Србија, са више од 40 одсто умањења.

Обамина администрација је за текућу годину, за Србију, затражила 23,4 милиона долара за програме унапређења војне обуке и едукације, подршку у борби против наркотика, тероризма и за финансирање фондова економске подршке земљи.

Како пише Блумберг, за 2018. годину је затражено скоро 45 одсто мање средстава.

Најдрастичнији рез доживела је Бугарска, са скоро 80 одсто мање средстава у односу на прошлу годину, а следе Грузија, Естонија, Литванија, Летонија, Србија, Црна Гора и Украјина, која додуше има мање умањење него прошле године.

Вреди истаћи да је Обамина администрација за 2017. годину определила више средстава за програме у Србији него 2016. године и то равно 40 одсто.

Упоредо са смањењима трошкова Стејт департмента, Бела кућа тражи да више средстава троши Министарство одбране, а део би требало да стигне и до истока Европе.

У извештајима се засад именује само Украјина, која би требало да добије увећана средства у односу на ранији период.

Како Џонатан Кац из Немачког Маршаловог фонда каже за Блумберг, то показује да се САД ,,повлаче из покушаја да очврсну демократију у региону“.

,,Претходне администрације су покушавале да балансирају одбрану, дипломатију и развој, а предлог ове администрације је ван таквог баланса“, каже Кац.

Подсетимо, недавно је ,,Вашингтон пост“ писао да државни секретар Рекс Тилерсон намерава да ,,преуреди“ Стејт департмент и да је део ,,великог спремања“ и промена текста мисије центра америчке дипломатије из ког би требало да се избаци одредница ,,промоција демократије“.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРАМНО: Олимпијски комитет Србије тера наше спортисте да признају Косово

,,Србија је цивилизација, фали само министарство среће“ – утисак једног странца

ОРУЖЈЕ АПОКАЛИПСЕ: Најразорнија нуклеарна бомба икада направљена (ФОТО,ВИДЕО)

Оставите коментар