Printscreen
Свет

Трамп прети Пакистану а Кина их брани

Амерички председник упозорио да САД више неће толерисати да ова земља нуди "сигурно уточиште" за екстремисте, док из Кине подсећају на велике жртве и значај допринос у борби против тероризма.

Кина је данас стала у одбрану Пакистана, након што је амерички председник Доналд Трамп упозорио да САД више неће толерисати да ова земља нуди „сигурно уточиште“ за екстремисте, рекавши да ће Пакистан имати „много тога да изгуби“ ако не сарађује са Американцима.

Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуењинг је, на питање да прокоментарише Трампов говор, рекла да је Пакистан на првој линији у борби против тероризма и да је поднео „велике жртве“ и дао „значајан допринос“ тој борби, преноси агенција Ројтерс.

„Верујемо да међународна заједница у потпуности треба да призна пакистанску борбу против тероризма. Срећни смо што Пакистан и САД остварују антитерористичку сарадњу на бази узајамног поштовања, и што заједно раде на осигурању безбедности и стабилности у региону и у свету“, изјавила је портпаролка на конференцији за новинаре.

Кина и Пакистан се међусобно сматрају „пријатељима за сва времена“, и имају блиске дипломатске, економске и безбедносне односе, наводи Ројтерс.

„Надамо се да релевантне мере САД могу промовисати безбедност, стабилност и развој Авганистана и региона“, додала је Хуа.

Амерички председник је нешто раније представио нову стратегију за Авганистан у којој је најавио слање додатних америчких војника у ту земљу и обећао „борбу до победе“.

Он је, такође, изјавио да САД плаћају Пакистану милијарде и милијарде долара, а да та земља „у исто време прима терористе против којих се ми боримо“, рекао је он.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ослобођени помагачи генерала Младића

Отворен Центар за обуку интервентне полиције

Опсерваторија: 42 цивила погинуло у ударима САД на Раку

Оставите коментар