Тито и Јованка Броз (Фото: Јутјуб)
Економија Србија

Титови дугови Србима још увек стоје над главом: Дуг државе је 1978. био скроман, А ОНДА ЈЕ ПОЧЕО ДА РАСТЕ

Зајмове су одобравале међународне финансијске институције, а кредити су првенствено ишли на потрошњу, подизање стандарда, плата и пензија

,,ГЛАС ЗА ДОДИКА ЈЕ ГЛАС ЗА ОПСТАНАК СРПСКЕ“ – Стаменковски позвао грађане РС да гласају за Додика

За разлику од Срба, којима и ове године на наплату стижу стари дугови, Хрвате и Словенце више не боли глава због кредита које су узимали за време Тита.

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу, који су бившим републикама СФРЈ одобравали кредите седамдесетих и осамдесетих, исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу, рату од 78 милиона, годину дана касније. Суседи су у целости отплатили и стари дуг који је Хрватска имала према Светској и Европској инвестиционој банци, потврђују у Хрватској народној банци.

(ВИДЕО) СТРАВИЧНА СЦЕНА У КНЕЗУ: Смрт насред улице, пролазници у шоку због леша!

Још одговорнији у отплати државних зајмова били су Словенци. Последњу рату од укупно 525 милиона долара они су исплатили 1995. године, потврђују у тамошњој централној банци.

– Суседи су своје дугове отплатили на време. Срби истовремено и даље плаћају данак. На име ових кредита годишње у просеку из буџета издвајамо око 250 милиона евра. Само у овој години доспело је 338 милиона евра кредита које смо као чланица СФРЈ узимали пре 40 и више година. А били су то изузетно скупи зајмови, камата је била фиксна и износила је близу седам одсто годишње. Србија је зајмове толико плаћала у време највеће кризе од 2008. до 2011 – наводи извор.

(ФОТО) Убили га пиштољем, жену тукли чекићем до смрти: УБИСТВО МИЛИОНЕРА плаћено 1.300 евра! Ухваћен наручилац!

Извор додаје и да се Србија крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година задуживала шаком и капом – само од Париског и Лондонског клуба је узела око шест милијарди долара. Хрватска се истовремено код ових кредитора задужила за мање од две милијарде, Словенци за 525 милиона долара. Суседи су тако имали и мање обавезе, Хрвати су годишње отплаћивали по укупно 100 до највише 120 милиона долара, а Србија дупло више.

(ФОТО) РУСИМА И АМЕРИМА ТЕСНО НЕБО СИРИЈЕ: СУХОЈ 35С у ваздушној борби понизио РАПТОР Ф-22!

У то време републике СРФЈ су имале могућност да се самостално задужују. Зајмове су одобравале међународне финансијске институције, а кредити су првенствено ишли на потрошњу, подизање стандарда, плата и пензија…

– Дуг државе је 1978. био скроман, а онда је почео да расте све до 1983. Потом су задуживање онемогућиле санкције, а нису отплаћиване ни многе спољне обавезе – каже економиста Млађан Ковачевић.

(ВИДЕО, ФОТО) Чепурин у Путинову на отварању пута

Србија обавезе према кредиторима из периода СФРЈ није отплаћивала од маја 1992. до априла 2002. Споразуме о њиховом регулисању са Париским и Лондонским клубом и са Светском банком закључила је од 2001. до 2005. Србији из времена Тита у овој години долази на наплату 340 милиона евра кредита. Лондонском клубу треба да вратимо 151 милион евра, Париском клубу 121 милион евра и Светској банци 65 милиона.

КОЈА ИСПАЛА! ПРЕМИЈЕР МАРОКА О ПАЦОЛИЈУ: Нисам разоварао са господином са Косова, ту државу не признајемо!

ПАЖЊА! МИНИСТАР ЕКОЛОГИЈЕ ГОРАН ТРИВАН УПОЗОРАВА: Загађен ваздух у Србији убије 6.000 људи годишње!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД ГРОЦКЕ: Шешељев син био на месту несреће!

(ФОТО) СРПСКИ ТРГОВАЦ ДИЈАМАНТИМА ИЗРЕШЕТАН У ПОРШЕУ: Нова кобна сачекуша у Јоханезбургу! Ђорђе се дружио с Аркановим убицом, ЛИКВИДИРАН НА ИСТИ НАЧИН!

(ВИДЕО) ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ: ВАР постоји на стадионима Црвене звезде и Партизана! Због ОВОГА није радио на вечитом дербију

Blic/SrbijaDanas

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
29°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
29°
Thu