Друштво Србија

ТИТО ТАЈНО ДАО ОРИГИНАЛ ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА ЦРНОЈ ГОРИ Историчар уметности: Србија мора хитно да га врати

Допремање рукописа Петра Петровића из 1846. у Београд с Цетиња треба да буде најважнији задатак наше државе, истиче историчар уметности Живко Брковић.

СТАРИНА МИЛОМИР (82) И ЊЕГОВА ГВОЗДЕНКА ИЗ КЊАЖЕВЦА ЗГРАНУЛИ СРБИЈУ: Селе се у пећину због немаштине, а и зато што тамо нема рачуна?!

Оригинални рукопис „Горског вијенца“ Петра ИИ Петровића Његоша можемо да вратимо у Београд. Јосип Броз Тито је аутограф 1969. тајно поклонио Црној Гори, што је незаконито. Србија је на Међународној конвенцији у Сен Жермену потписала повељу о неотуђивости културне баштине, која нам даје за право да дело вратимо у престоницу, где и припада.

Овако за Курир говори историчар уметности Живко Брковић, који је своја истраживања о Његошевом рукопису објавио у књизи „Судбина Горског вијенца“, коју је штампао у Јерменском манастиру у Бечу 1987. године, тачно 140 година након што је тамо штампан „Горски вијенац.“

ТВРДИО ЈЕ ДА СРБИ НИСУ ПОЧИНИЛИ ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ! Шеих Имран: Обожавање НАТО на Косову, у БиХ и Македонији од стране муслимана супротно је Курану!

Printscreen

Миро Вуксановић

ЊЕГОШ, ДА ЈЕ ЖИВ, САД БИ ПОБЕГАО ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ

Књижевник и академик Српске академије наука и уметности (САНУ) Миро Вуксановић сматра да је аутограф у лошим рукама.

– Да је рукопис „Горског вијенца“ дознао какве ће тумаче наћи у садашњој Црној Гори, истог часа би побегао главом без обзира. Исто би учинио и Његош ако би неким чудом могао данас да дође на Цетиње Мираша Дедеића и његових „вјерника“.

Убиство у „Нани“ по угледу на „лоша стара времена“: Ликвидацијом чувеног Лакија у истом клубу промењена је историја српског криминала

Споменик културе

Према речима Брковића, Његошев аутограф припада Београду.

– Ми смо у Француској између два рата потписали повељу против отуђивања баштине, која, ако буде пронађена у периоду до 70 година од нестанка, мора да се врати ономе ко је тражи. Самим тим је повратак рукописа у престоницу могућ и по правној и по културолошкој основи – наглашава Брковић.

Wikipedia

Он истиче да је рукопис незаконито стигао на Цетиње.

– Маршал Тито је 1969. године без објаве у јавности поклонио Његошево дело Црној Гори. Спорно је то што је рукопис Цетињу дат као непроцењиви писани споменик културе, без икакве дискусије или најаве, што је противзаконито. Он је из библиотеке у Ужичкој улици, у којој је било много етнографских примерака из целог света, поклоњен Цетињу.

(ВИДЕО) АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ПИЛОТИ ОЧАЈНИ: Како да ратујемо са Русима кад и не видимо њихове ловце Су-30 и Су-35! Њиховим мукама ту није крај!

Wikipedia

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) Сценариста открио ТАЈНУ НОВЕ СЕЗОНЕ СЕРИЈЕ УБИЦЕ МОГ ОЦА: Многе ћемо убити, Вук више неће бити онај стари, а Јелисавета..

НОЖЕМ ИСКАСАПИО ЖЕНУ, ПА СЕО У АУТО И ЗАКУЦАО СЕ У КАМИОН: Рођаци на Фејсбуку сазнали да је Јелену убио муж

На исти дан када је заказана свадба принца Харија и глумице, догодио се језив злочин у краљевској породици: Краљ је својој жени одрубио главу!

(ФОТО) ВУЧИЋ СТИГАО У МОСКВУ! Сутра важан састанак са Путином!

Извор: kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
28°
Mon
27°
Tue
27°
Wed
28°
Thu