Друштво Србија

Тим чувеног фирентинског стручњака спасава Богородицу Љевишку

Чувени фирентински стручњак за конзервацију и рестаурацију фресака и других уметничких дела Катја Клементи преузела је на себе велики и частан задатак, да са тимом Италијанско-спрског института за уметност почне што пре рестаурацију српских манастира на Косову и Метохији.

„Током 2017. године изучили смо много тога о историји манастира, потом смо изашли на терен, на позив Владе Србије, односно Канцеларије за Косово и Метохију. Именовали смо извршног директора, познатог архитекту и великог професионалца, то је Мајкл Лек, и он ће се бавити радовима пројектовања. Иначе, тренутно ради у Ватикану на ’Рафаеловима собама‘“, прича Клементи за данашње Вечерње новости.

(ВИДЕО) ШИПТАРИ У ПАНИЦИ! ВОЈСКА СРБИЈЕ СА МИ-35 НА КОСОВУ ЗА 45 МИНУТА! Стиже озбиљно појачање – МОЋНИ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ!

Боравећи на Косову направили су, како каже, прецизно бележење и документацију конзервирања.

„Издвојили смо приоритете, и то је свакако Богородица Љевишка, јер је под великим ризиком накнадних губљења сликарских површина, а и њена стабилност је доведена у питање. Тамо је потребна истинска ургентност на сваком плану. Читав један низ оперативних поступака следи пре него што се стигне до спасавања и враћања у првобитну форму оригиналних боја“, каже Клементијева.

Причајући о атмосфери којој су посведочили током боравка на Косову, она каже да је наизглед мирна, али са многим контролама и забранама.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) УБИСТВО ПРЕД КАМЕРАМА: Возач је направио фаталну грешку УПЕРИО ЈЕ ПИШТОЉ У ПОЛИЦАЈЦА!

„Не негирам да нема извесног страха и напетости, видевши тенкове на вратима манастира. За нас је то неуобичајено. Иако су тамо снаге НАТО-а са италијанским контингентом стално на првој линији одбране тог блага, ситуација уноси мало страха“, каже Клементијева.

Она је подсетила да је боравила на Косову 1990. године и да је тада била усхићена како архитектонском, тако и уметничком лепотом манастира.

ВЕЛИКА ПЛАНА НЕ ПАМТИ ОВАКВУ ТРАГЕДИЈУ: Брат и сестра умрли од туге једно за другим у само 33 дана?! Певачица умрла, њен брат се бацио под воз

„Тада сам студирала рестаурацију и видевши фреске и иконе, осећала сам се као да видим Ђотова дела“, рекла је Клементијева.

Када су пре неколико месеци поново дошли на Косово, изнова су, каже, доживели исту ону лепоту и препознали места која су посећивали раније.

(ВИДЕО) ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ: Није видео стаклена врата, па ударио главом, али тек онда је настала катастрофа

„Поново се моје срце испунило надом да онај народ тамо који се уздигнуте главе подиже свакодневно заслужује да буде познат по том енормном историјском, уметничком и културном благу, којем нема равног у читавој Европи. И за мене ће тај посао бити час и задовољство“, каже Клементијева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ЗСО ШТО ПРЕ: То је једини начин да Шиптари не заузму север Косова и Метохије!

ПОПОВИЋ УОЧИ ВАСКРСА: Никада нећемо продати веру за вечеру!

ВЕЛИКА ПЉАЧКА ИЗА „ГВОЗДЕНЕ ЗАВЕСЕ“: Албанци користе и мртве Србе да отму милијарде евра

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: ​Само победа над смрћу даје смисао животу!

СРАМОТА – Погледајте како данас изгледа кућа солунца Драгутина Матића!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon