Uncategorized

Тесла добија нови музеј у Београду, још већи и лепши!

Заоставштина српског генија из Смиљана сели се на Дорћол. Нови музеј Николе Тесле биће изграђен на месту старе електричне централе на Дорћолу у Београду. Овај објекат биће највећи научноистраживачки центар на овим просторима који ће се бавити животом и делом српског генија из Смиљана. Координационо тело задужено за пројекат тренутно је у фази потраге за инвеститором.

Уместо досадашњих 300 квадрата, на колико се тренутно простире музеј, смештен у кући министра Генчића, будуће здање ће запоседнути простор од 30.000 квадратних метара. Осим музејске поставке, на том месту ће бити смештени библиотека и научни кампус за студенте и професоре из целог света.

– Ово је национални пројекат значајан за нашу земљу и зато је град Београд захвалан Влади, која је одлучила да оформи и припреми све што је неопходно за расписивање међународног тендера на коме ћемо добити инвеститора – каже менаџер Града Београда Горан Весић. – Коначно ће музеј, који годишње има око 100.000 посетилаца, добити нову зграду. Стара централа, која је почела с радом 6. октобра 1893. године, право је место за дом Николе Тесле.

На састанку Координационог тела за праћење изградње новог музеја, којем председава потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, у четвртак су прецизирани детаљи изградње, укључујући процедуре, документацију и динамику релизације.

– Главни циљ је да се до краја године изабере инвеститор – каже Михајловићева. – На састанку је предложено и да се, као пратећи садржаји, на простору предвиђеном за музеј, изграде и други објекти попут центра за промоцију науке, младе таленте, информационе технологије и генетички инжењеринг. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре пружиће сву потребну стручну подршку реализацији пројекта.

Министарску радну групу формирала је Влада Србије, којој је председавао тадашњи премијер Александар Вучић, који је и подржао читав пројекат. На челу групе налази се потпредседница Владе Зорана Михајловић, док је заменик председника министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

 

Извор: Новости, Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПУТИН НА ПОМОРСКОЈ ПАРАДИ: Наша флота доприноси борби против тероризма и пиратерије! (ВИДЕО)

Америчка авијација поново бомбардовала сиријски град под опсадом џихадиста

У Кини одржана огромна војна парада, Трамп разочаран (ФОТО, ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu