Блиски исток

Терористи лансирали ракету на Израел из Појаса Газе

Израелска војска саопштила је да је рано јутрос лансирана ракета из Појаса Газе на територију Израела.

Ракета је лансирана рано јутрос из северног дела Појаса Газе на Израел, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге. Ракета је експлодирала у лету, и то недуго након лансирања, па није причинила никакву штету.

Трајекторија ракете указује да је циљала обалски део регије Ашкалона, на југу Израела. Овај инцидент одвио се паралелно са ескалирајућим тензијама у региону, и то док Израел јача своје војно присуство на Западној обали као одговор на терористички напад у коме је троје Израелаца избодено у месту Халамиш на Западној обали. Израел је послао додатних неколико хиљада војника у проблематичну регију.

Ракетни напади Хамаса из Појаса Газе до сада су више пута испровоцирали израелске војне интервенције, а најскорија таква интервенција била је операција ,,Заштитна ивица“ извршена јула 2014. Тада је из Појаса Газе испаљено 3360 ракета на Израел.

Председник Палестине Махмуд Абас иначе је касно у петак саопштио да прекида сваку комуникацију са израелском страном. Повод за то су протести муслимана које је изазвала безбедносна одлука Тел Авива да постави детекторе за метал на улазима у Храмовну гору на Јерусалиму. Ово место, које муслимани називају Харам ал Шариф, свето је и за Јевреје, и за муслимане, а одлука о постављању детектора за метал донета је услед бројних напада исламиста на вернике. Абас и Палестинци међутим захтевају уклањање детектора ,,како би људи достојанствено могли да се моле“.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun