Printscreen
Свет

Терориста у Ватикану: Хашим Тачи рекао папи да је ,,Косово пример верског суживота“

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања примио је у Ватикану, који формално не признаје једнострано проглашену косовску независност, у приватну посету такозваног косовског председника Хашима Тачија који је изразио жељу да се успостављени пријатељски односи Приштине и Свете столице „подигну на исти ниво који уживају остали народи у свету”.

Како је пренела РТК 2, Тачи је папу обавестио о „консолидовању косовске државе, о суживоту међу различитим заједницама и верама”. Обавестио је папу о дијалогу Београда и Приштине ради, како је рекао, „изградње добрих суседских односа, нормализације односа и међусобног признавања”.

„Дакле, радимо да промовишемо, на Косову, у региону и у свету, вредности као што су мир, дијалог, сарадња, толеранција, суживот. Ово је данашње Косово иако многи још увек памте Косово из прошлости, ратно и разарајуће”, рекао је Тачи и додао да је „Косово је пример дијалога између заједница и верског суживота”.

Он је, како се наводи, захвалио на подршци коју је „Ватикан пружао Косову у гајењу мира и демократије”. Папу је обавестио о организовању годишње конференције, „Inter-Faith Kosova”, на којој се верски поглавари, академици, политичари, научници, а међу њима и многобројни бивши лидери држава и лауреати Нобелове награде за мир, састају и разговарају о продубљењу дијалога међу верама у читавом свету.

Тачи је, додаје се, папу обавестио и о оснивању Комисије за истину и помирење, која има за циљ да „закључимо поглавље сукоба и да отворимо поглавље сарадње”. У извештају РТК 2 се, међутим, не наводи шта је поглавар Римокатоличке цркве рекао Тачију. Иначе, званично гласило Ватика, Радио Ватикан, није известио о овом пријему, а на списку данашњих дневних обавеза папе Фрање сусрет са Тачијем се не помиње.

Подсећамо да је од повлачења српских снага безбедности са Косова и Метохије јуна 1999. за свега три године регистровано 5.782 напада на Србе у којима је убијено 978 особа. Протерано је 238.000 Срба и 62.000 Рома. Од јуна до октобра 1999. Албанци су уништили и оскрнавили 78 српских православних светиња на Косову и Метохији, а у антисрпском погрому из марта 2004. уништено је још 35 светиња. Српска православна заједница на Косову и Метохији је отворено дискриминисана, а вербални и физички напади на српско свештенство и монаштво и даље су честа појава. Посебно је угрожено сестринство монахиња Пећке патријаршије којој албанске сепаратистичке власти намерно гасе воду, струју и грејање, док их локално албанско становништво излаже увредама, претњама и нападима.

Извор: Говори Србија, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Како је Мишковић приватизовао правосуђе

Почело постављање новогодишње расвете

Вежба војски Србије, Мађарске и Националне гарде Охаја у Панчеву (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue