sputnik-abkhazia.ru
Аналитика

,,ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ“ против човечанства: Где тражити заговорнике

Последњих неколико дана руска интернет издања и друштвене мреже у великој мери поново објављују априлски чланак познатог америчког економисте и новинара Пола Крејга Робертса ,,А Government of Morons" (,,Влада дебила“), чији је садржај посебно постао актуелан након одлуке америчких власти о проширивању антируских економских санкција, и посебно након претњи упућених на адресу Северне Кореје, од стране Доналда Трампа и Мајка Пенса.

,,Северна Кореја никоме не смета.“ – пише Пол Робертс. – Зашто Вашингтон бира баш Северну Кореју? Да ли Вашингтон жели рат са Кином? У том случају Вашингтон може да се опрости са Западном обалом САД-а… Зар су Американци толико глупи? Кина или Русија самостално могу да униште САД, а заједно могу да учине Северну Америку немогућом за живот за сва времена. Зашто вашингтонски идиоти провоцирају моћне нуклеарне силе? Одговор: Вашингтон је скупина идиота, глупих људи, и чак глупљих од најглупљих. Ти људи су толико удаљени од реалности, да су умислили да их њихова ароганција и уображеност чине надреалнима.

Када прва ,,Сотона 2“ удари на Вашингтон, највећа скупина идиота на свету ће престати да постоји. Свет ће осетити олакшање. Хајде! Идиоти, уништите себе! Остали не могу да дочекају.“

Сарказам америчког новинара је јасан. И сви амерички лидери (они од њих који доносе одлуке, а затим их преносе на Конгрес и Стејт Департмент) нису тако глупи као што то тврди Пол Робертс.

Није глупост оно чиме се воде амерички политичари, него корпоративни циљеви и интереси, за разумевање чије суштине је потребно користити се методама конспирације и тражити узроке одлука и поступака ,,моћника овог света“ у теорији завера и специфичним ставовима некакве ,,светске владе“ у сенци.

ГДЕ ТРАЖИТИ ,,ЗАГОВОРНИКЕ“

Било би наивно тражити узроке ,,идиотизма“ Вашинтона у карактеристикама личности америчких председника или мотивацији водећих олигархијских породица, а такође у ,,злогласним“ структурама попут Билдерберг клуба, Комитета 300 итд., који су заправо западне платформе стручно-саветодавног типа.

У сваком случају, најактуелнији проблеми човечанства, на пример међународни тероризам, претња нуклеарног рата, сеча шума, уништење антропоформа, загађење планете итд, не привлаче пажњу поменутих субјеката, не из глупости, него из друих разлога.

Лично мени, као тачно објашњење узрока растућег планетарног маразма, који се тиче таквог, на први поглед, ефемерног, али заправо у потпуности конкретног трансрегионалног субјекта као што је западно тржиште.

Тржишни, односно трговинско-финансијски и потрошачки односи и интереси су суперреални. Они су субглобална мегакомуникација, која је потчињена не само законима и алгоритмима робне или монетарне циркулације, већ и законима формалне, а ја бих чак рекао, математичке логике.

Слободно тржиште је логична, конкретна и подложна рачуници и анализи супстанца, способна да се самоорганизује, саморепродукује и развија. То је тако теоријски, јер у реалности такав идеал као што је ,,слободно тржиште“ не постоји. Свако тржиште је увек контролисано, као и сваки антропогени (друштвено условљен) феномен.

Контролисано тржиште – то је исто то ,,слободно тржиште“, само оптерећено разним регулаторима у виду државних институција и олигархијских група, које могу да утичу на различите економске процесе и да их усмеравају оним каналима који регулатору одговарају.

Има ли потребе објашњавати да је савремени Запад простор олигархијског тржишта, у којем државне институције играју помоћну и потчињену улогу, док је потрошачка сфера препуштена друштву.

Олигархијска тржишта захтевају сталну експанзију унутра и споља – у правцу њихових периферија. Њихови корисници жуде за све више и више профита, а главни регулатори репродукују нове и све софистицираније начине да профитирају. А ако алгоритми профита наилазе на неке дисфункционалности у облику суверених држава, не-тржишних институција или антитржишних идеологија, олигархијско тржиште ће усмерити свој програм на исправљање дисфункција и уништавање алтернативних регулатора  свим расположивим средствима, укључујући и примену нуклеарног и сваког другог оружја.

У складу са законом олигархијске конкуренције, која осигурава ривалство субјеката олигархијског тржишта у раној фази његовог формирања, економија Запада има коначни супермонопол, јер борба сваког против сваког доводи до формирања глобалног монопола, на пример долара Федералне банке САД-а. Управо тај закон субјекте олигархијског тржишта чини доминантнима, при чему су корпоративни интереси много важнији од интереса човечанства.

Супермонопол и друге модерне западне корпорације – ето ко су главни ,,заговорници“: субјекти, који уводе свет не у потрошачки рај, како они тврде, већ у потрошачки пакао и, последично, у сталну репроизводњу, која прети Земљи самоуништењем.

ГЛОБАЛНИ ЦИЉЕВИ САД СУ У СУПРОТНОСТИ СА ЦИЉЕВИМА ЧОВЕЧАНСТВА

Све структуре, настале на просторима савременог Запада, имају само један циљ – експанзију олигархијског капитала. А покретач овога није само неколико породица које владају светом. Читава западна економија – то је један огроман самостални мотор, којем треба све више горива.

Високотехнолошка предузећа су здраве ћелије планетарног организма у времену када су постојећи олигархијски односи канцер на телу човечанста, који може да се заустави само радикалним методама.

Тај канцер ће изједати нашу планету све док све шуме не буду посечене, док не буде експлоатисана сва нафта, док на земљи не остане ни једна дивља животиња, док се океан не претвори у пластичну масу, а човек у послушног роба.

Али чак и да се део човечанства на челу са представницима САД-а пресели на Марс уочи или након некакве катаклизме, и тамо ће да репродукују античовечанске законе, којима данас уништавају планету Земљу.

Шта је Запад (транснационални монополиста) урадио како би избегао такву будућност? У суштини – ништа.

Експанзија, хегемонија, паразитизам ипак остају његови циљеви. Насиље и лаж су основна средства за постизање тих циљева. И шта су, са становишта интереса олигархијског тржишта Сирија, Северна Кореја па чак и Русија?  Ништа више до препреке у мисији ,,развијања“ света.

Заузврат, човечанство је заинтересовано за стварање мира на Земљи као основног предуслова за решавање таквих планетарних проблема као што су преживљавање антропогена и очување ноосфере, прелазак на обновљиве изворе енергије, увођење модела довољне производње и оптимизација дистрибуције производа.

Речју, циљеви савременог Запада не само да су у супротности са циљевима човечанства, већ директно угрожавају његово постојање.

Како да се човечанство ослободи канцера као што је савремена олигархијска економија? Како из антропосфере истерати тако штетан елемент као што је америчка хегемонија?

Пол Робертс предлаже руководству САД-а да се опамети. Што је реално немогуће, јер утилитарни интереси савременог Запада одређују његову самосвест. Стога, свакоме ко жели да преживи и да сачува планету будућим покољењима остаје само једно: постепено се дистанцирати од олигархијских институција и економије, да би их касније у потпуности изоловали.

Свакоме ко је потенцијално спреман да уђе у савез незападних држава предстоји да изради нови ,,дневни ред“ за планету Земљу и да почне да га спроводи унутар тих ,,међународних“ структура, које је створио Запад за себе самог и за своје егоистичне циљеве и интересе.

Потребно је деловати, и деловати одлучно, док се канцер олигархијског тржишта, ослобођен од контроле грађана, не прошири на цео планетарни организам.

Владимир Лепехин, руски аналитичар и филозоф-антрополог

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амерички медији: САД уништавају Србију због Русије

ПАПИН ИЗАСЛАНИК ИДЕ КОД ПУТИНА: Пјетро Паролин имаће састанак и са патријархом Кирилом

АСАД ОДБИЈА САРАДЊУ СА ЗАПАДОМ: Без амбасада западњачких земаља, док сарађују са побуњеницима!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon