Свет

ТЕМПИРАНА БОМБА: Језеро које сваке секунде може да експлодира

Велики облак угљен-диоксида надвио се над језером Ниос и долином која га окружује у близини границе Камеруна и Нигерије 21. августа 1986. године. Облак је усмртио 1.746 мештана оближњег села и више од 3.000 животиња.

Иако ово звучи као сценарио неког хорор филма, био је посебно стравичан за све становнике околних подручја. Вулканска ерупција која се догодила 400 година раније направила је велики кратер у језеру, у којем се током векова гомилала огромна количина угљен-диоксида.

(ФОТО) ОДАЛИ СЕ У КАФАНИ: Фудбалери Звезде открили ко је запалио аутобус!

„Дубоко испод површине гас је ’отпутовао‘ у подземље и створио изворе пуне угљен-диоксида који су помало цурили у језеро“, рекао је доктор Џорџ Клинг, биолог са Универзитета у Мичигену.

КАЛИНИЋ ОТКРИО ШТА СЕ ДЕСИЛО КАДА МУ ЈЕ ДРАГАН НИКОЛИЋ ДОШАО НА РОЂЕНДАН: Кад се појавио на вратима сви смо гледали у њега… ОВО ЈЕ ПРИЧА КОЈУ МАЛО КО ЗНА

Проблем са CO2 је што се накупља и „подиже“ као у флаши напуњеној содом или неким газираним пићем, додаје Клинг, и истиче да право стање, тај велики притисак, заправо не може да се види све док је чеп на флаши, а код језера је тај чеп тежина воде.

(ВИДЕО) РЕКЛИ СУ ДА ИМА ГРИП, А ПРОБУДИО СЕ БЕЗ РУКУ И НОГУ: Због лекарске грешке завршио у колицима, сада мора да скупи 200.000 евра за протезе!

„У тренутку подизања чепа, он експлодира попут флаше газираног пића коју отворите након мућкања, па вам тада цео њен садржај излети напоље, након чега велика количина CO2 избија у атмосферу“, обаснио је Клинг.

Окидач могу да буду падавине или земљотрес, као што је било и у случају Ниоса, где је пре инцидента забележена киша која је проузроковала и велика клизишта и уз све то покренула ову природну катастрофу.

Вулканолози и инжењери покушавају да смање ризик од угљен-диоксида у таквим језерима, којих има само три на свету, првенствено помоћу цеви које би требало да испумпају гас. Иако је скоро невероватно да би исти случај могао да се понови, постоји мала могућност нове ерупције.

НЕЗАПАМЋЕНА ДРАМА У БОРЧИ: Комшија на силу увукао девојчицу у кућу, па је додиривао по телу! Отац побеснео, отрчао да види шта се дешава, а онда је кренуо ХАОС!

Упркос напорима које стручњаци улажу како би информисали грађане и упозорили их на опасност која и даље прети у том подручју, много становника ових крајева се вратило у своје домове, највише због тога што живе од пољопривреде, па желе да искористе врло плодно тло у том подручју, пише „Ози“.

Али, опасност не вреба само због CO2, већ и бране направљене од вулканског пепела и стена на једној страни кратера. Ако се она оштети, могла би да проузрокује велику поплаву која би могла да погоди Нигерију и угрози животе око 5.000 људи, сматра Клинг.

(ВИДЕО) ПОТРЕСНА ПРИЧА ВИТОМИРА ИЗ КРЕМИНА: Једини је становник села код Фоче, а живи у штали! Да га ловци нису видели, за њега се не би ни знало!

Сценарио би могао да буде још гори ако такав поремећај доведе до померања језера, а тиме и „пробуди“ остатак угљен-диоксида који је потиснут на дну, пише „Експрес“.

Та потенцијална двострука опасност подстакла је развој низа пројеката којима је циљ да учврсте брану.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОЛИМПИЈАДА И МУНДИЈАЛ: Сигнал да ратови почну!

РУСИЈА БРАНИ КРИМСКИ МОСТ с копна, с мора, под водом, из ваздуха и – ИЗ СВЕМИРА!

(ВИДЕО) ХИЛАРИ ЈАВНО СТАВИЛА НА ГЛАВУ РУСКУ ШУБАРУ: Ако не можеш да их победиш, придружи им се!

ЂИЛАСОВЦИ БИ САМО ДА ДИВЉАЈУ И РУШЕ! Сергеј Трифуновић Пашића назвао злотвором, ХОЋЕ ДА РУШИ ЊЕГОВ СПОМЕНИК!

Хоће ли будућност Србије бити боља ако се одрекнемо Косова и Метохије

ЕРУПЦИЈЕ НА ХАВАЈИМА Громада лаве из вулкана погодила човека док је седео на балкону!

Б92

Оставите коментар