Printscreen
Политика Србија

ТЕЛЕФОНИРАЊЕ НА РАЧУН ГРАЂАНА: Бастаћ за телефон дао 2.100.000!

Буџетски инспектори у београдској општини открили астрономске рачуне за мобилну телефонију који су наплаћени из општинске касе и све то мимо закона

 

Београдска општина Стари град, коју води Марко Бастаћ, успела је да мимо закона из општинске касе плати астрономске телефонске рачуне. Како сазнаје Курир, буџетска инспекција је приликом контроле општинских финансија открила да је за то потрошено чак 2.100.000 динара!

Наш извор каже да су инспектори приликом провере трошења буџетских средстава у Старом граду имали пуне руке посла, пре свега због великог броја неправилности у спровођењу јавних набавки.

ТРАГЕДИЈА НА АУТОПУТУ НИШ-БЕОГРАД! Погинуле ДВЕ ОСОБЕ!

(ВИДЕО) ВОДИТЕЉИМА СЕ ПРЕВРНУО ЖЕЛУДАЦ КАД СУ ЧУЛИ! Лазански дошао код Марића у емисију, па у програму уживо издао АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ! Приштину цивилизацијски усмерити!

Брига их за закон

Последња контрола је, каже наш саговорник, открила да је општина на услуге мобилне телефоније спискала 1.159.009 динара супротно Закону о јавним набавкама, а 1.001.018 динара без спроведених јавних набавки.

– Буџетска инспекција је евидентирала да је нешто више од милион отишао супротно Закону о јавним набавкама, а милион динара је потрошен без тендера. Не само да су Бастаћ и његови сарадници немилице трошили на мобилне телефоне већ су те рачуне заводили као расход општине без тендера. Инспектори су тамо затекли велики јавашлук, јер је руководство општине заобилазило јавне набавке где год је стигло, а углавном су то биле скупе набавке. Ови милионски рачуни за телефонирање су само детаљ који одлично показује како се муља с парама грађана – прича извор Курира.

Траже оправдања

Сличан модел општина Стари град је примењивала и у трошењу буџетског новца за храну и пиће. Како смо јуче објавили, челници Старог града су спискали 906.141 динар у ресторанима и пекарама, а буџетска инспекција је утврдила да том приликом нису испоштовали Закон о јавним набавкама. Из Службе за односе с јавношћу ове општине су објаснили да је поменути износ утрошен током 2017. и 2018, и то „у сврхе организовања општинске славе и пружања угоститељских услуга за стране делегације које су тим поводом биле гости општине Стари град“. Тврде и да је Закон о јавним набавкама испоштован, јер износ по календарској години није премашивао 500.000 динара, што је сума до које се закон не примењује.

На наша питања о рачунима за мобилне телефоне одговори из општине нису стигли до закључења овог издања.

ТРЕБАЛИ СУ ДА ГА УЋУТКАЈУ А САДА ЈЕ КАСНО: Амерички пилот пропевао! Прочитајте разлике између руске и америчке летеће машине!

МИЛИЦА (17) ПОГИНУЛА, ЛЕКАРИ СЕ БОРЕ ЗА ЖИВОТ ЊЕНЕ ДРУГАРИЦЕ ТЕОДОРЕ (16)! Младић из кола неповређен после несреће ШОКИРАО сликом на Фејсбуку!

Иван Нинић

Раде по систему „ја теби, ти мени“

Иван Нинић из Центра за владавину права објашњава да би се овакво поступање могло квалификовати као два дела – ненаменско трошење буџетских средстава и избегавање спровођења јавне набавке:

– Иза избегавања јавних набавки може да стоји незнање, али је најчешће намера. Службеници често упозоравају функционере да буџетски расход не може да се ствара без спроведене јавне набавке, али надређени то намерно игноришу. Намера је готово увек да се фаворизује одређени добављач зато што се у том случају елиминише конкуренција. Где год постоји ситуација да је избегнута јавна набавка, примењен је систем „ја теби, ти мени“, чиме се елиминише слободно тржиште.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НЕВИЂЕНИ ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ ПОТРЕСА ВАШИНГТОН: Трамп и британски амбасадор оплели један по другом! Прште невероватне увреде!

ЦРНОГОРЦИ ВЛАДАЈУ ЈУЖНОМ АМЕРИКОМ! Направили хаос у Чилеу, полиција упала на брод, пронађени докази који указују на план за освајањe САД!

(ВИДЕО) НАСАМАРИЛИ ИХ: Сиријска војска сачекала да се џихадисти окупе на једном месту! А онда је уследило стравично рокање по њима!

Какав монструм! Клинтон оргијао са девојчицама у авиону свог пријатеља педофила?

Kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
29°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu