Pixabay
Друштво Србија

ТЕК ЋЕ БИТИ ОЗБИЉНИХ ПОСЛЕДИЦА Велики земљотрес захватио целу планету, Африка иде под Европу, мењају се полови! Ево шта ће бити са Србијом

Мистериозни земљотрес који је 11. новембра заљуљао планету збунио је научнике широм света, који још не могу да одгонетну шта је узроковало глобални феномен који је трајао читавих двадесет минута.

СРБИЈА ПОДИЖЕ ВОЈСКУ?! Влада преломила: Не можемо да гледамо ново етничко чишћење на Косову!

Иако га нико није осетио, зна се да се догодио и да је епицентар био у Индијском океану, близу француског острва Мајота, које се налази између Мадагаскара и Мозамбика.

Потрес се осетио широм света, од Чилеа и Америке до Новог Зеланда.

Поред необично дугог трајања стручњаке збуњује и чињеница да потресима који су захватили читаву планету нису претходили примарни и секундарни сеизмички таласи које могу да обиђу цео свет.

(ВИДЕО) ВЕЗАНИХ РУКУ ПРОТИВ СПОНЗОРА ЛАЖНОГ КОСОВА! Студенти одржали протестни перформанс у Косовској Митровици!

У разговору за Спутњик професор Рударско-геолошког факултета Драган Миловановић истиче да узрок ове необичне појаве може да буде коинциденција више појава, али не искључује могућност да се унутар наше планете догодио крупан процес чије последице још не можемо да осетимо и предвидимо.

„Овај земљотрес је веома необичан јер је јако дуго трајао и то је велика непознаница свим научницима. Ипак мислим да је земљотрес проузрокован коинциденцијом више појава на различитим деловима Земље. Међутим, није искључено да се догађају и неке велике промене у спољашњем језгру или у међусобном односу тектонских плоча“, објашњава Миловановић и додаје да је могуће да се пацифичка плоча, која се већ разломила, сада још више раширила и створила декомпресију која повлачи одређену количину магме смештену близу површине океана или испод ње.

Упозорење Москве поводом формирања војске Косова

Та енергија мора да се ослободи, али ми не знамо ни у којој мери, ни када, ни где. Ми само знамо последице као што сада знамо да овог тренутка афричка плоча иде под Европу, пацифичка под Анде, а у средњој Америци је прави „осињак“ јер три плоче гурају једна другу.

Земљотрес који је 20 минута љуљао планету има неколико својстава који збуњују научнике, па постоји могућност да је узрокован и променама у магнетном пољу.

„Магнетно поље Земље је ослабило зато што се мења положај пола. А кад се оно комплетно промени, тек тада ће бити озбиљних последица. Оно је иначе требало да се промени пре око 20.000 година, али није. Нешто се у том спољашњем језгру које генерише магнетно поље догађа, а ми то не знамо. Да ли су конвекиона струјања у њему променила ротацију? Интересантно је да рецимо на Хавајима никада није било толико лаве и мислим да се она појављивала из спољашњег језгра јер ерупције на том подручју никада нису биле толико интензивне. Да ли то показује да се нешто у спољашњем језгру, или у доњем омотачу нешто догађа што је значајно?“, пита се Миловановић.

САМО ОВЕ ГОДИНЕ СПАВАО САМ СА ПРЕКО 30 УДАТИХ ЖЕНА! Милош је због швалерисања завршио у притвору: Навукле су ме на танак лед, саме нудиле секс и паре, а онда… О ОВОМЕ ПРИЧА ПОЖАРЕВАЦ!

Наш саговорник истиче и да је могуће да је магматски резервоари смештени у литосфери и омотачу узрок поремећене равнотеже и искључује спекулације да је овај глобални сеизмолошки феномен последица испробавања неког тајног оружја.

„Оружје нема толику енергију која би могла да проузрокује овај глобални ефекат. Експлозија може да изазове земљотрес на локалном нивоу и трајао у тренутку те експлозије, тако да је примена оружја као узрок по мом мишљењу практично немогућа.“

Говорећи о све чешћим и разорнијим земљотресима који погађају планету, Миловановић каже да се на Земљи природно смењују циклуси јаче и слабије тектонике, али да је планета имала много трусније фазе и вулканизма него што је данас.

„Пре милион година овде смо имали вулкане који су убијали. Пре двеста милиона година, Земља је цепала своје континенте, а из огромних океана куљала је лава. А шта се сада конкретно догађа, можемо само да претпоставимо јер нама су познате само последице. Региструјемо само крајњу тачку од милион тачака које се догађају на Земљи. Рецимо, у овом тренутку на Пацифику се излива лава коју не можемо да пратимо“.

(ВИДЕО) РЕКАО ИМ ОВЕ РЕЧИ И ИЗАШАО ИЗ САЛЕ: Погледајте како је Додик напустио састанак у Председништву јер неће да седи без СРПСКЕ ЗАСТАВЕ

Што се тиче Балканског полуострва, Миловановић сматра да нам не прете разорнији земљотреси јер се налазимо на периферији дешавања.

„На нашем поднебљу било је јачих земљотреса, сећамо се Бањалуке, Скопља, скоро је био и у Краљеву. Али то су били средње јаки земљотреси. Ми смо на овом подручју ’заварени‘ као хируршка рана која се заварила у бившем океану. Подручја која су тектонски била веома дубока сада су запушена и када се афричка плоча подвуче под Европу, енергија се ослобађа управо кроз те структуре.

Миловановић појашњава да та структура, тај „рез“ иде од Италије, делом преко Босне, Београда, Дивчибара, Златибора, Ибарске магистрале, и да се преко Грчке и Турске протеже до Хималаја.

„То је један шав који је настао пре двеста милиона година. Он је сада заварен и ту се ослобађа енергија. И баш због тога земљотреси се не догађају у Немачкој или Холандији јер се налазе на другој плочи. Балкан је на самој ивици, у ослабљеној зони у којој се ослобађа енергија. А она се ослобађа кроз земљотресе и вулкане“, закључује Миловановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) УПРКОС СВИМ ЗАБРАНАМА: Додиково лично обезбеђење наоружано ушло с њим у зграду Председништва БиХ

Раскомадани и угљенисани лешеви! У рату Бојовића и Шарановића годинама се нижу убиства, а ово су најсуровије ликвидације!

НАЈВЕЋУ ЦЕНУ ПЛАЋА НАШ НАРОД Због приштинских такси Срби губе месечно МИЛИОНСКЕ ИЗНОСЕ!

ХИТ! ПУТИН ПРИЗНАО ДА ИГНОРИШЕ ПОРОШЕНКА: Стварно му не одговарам на позиве, али не зато што нећу да причам с њим! Ево зашто!

МАСАКР ИСЛАМИСТА У СИРИЈИ: Асадове трупе им поставиле заседу, овај пораз терористи неће заборавити

МАРКО (29) ПОСЛЕ 8 ГОДИНА ВИШЕ НЕ ЖИВИ У КОЛИМА! ТОСКЕ ДОБИО СТАН: Сад је време да имам децу, али прво да нађем сталан посао!

Извор: Sputnik

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
10°
13°
Wed
14°
Thu
15°
Fri
18°
Sat