Извор: Screenshot/youtube.com
Занимљивости Кина Свет

ТЕХНОЛОШКО ЧУДО: Кина тврди да поседује погон којим може да стигне до Марса за пар недеља! (ВИДЕО)

Мистериозни погонски систем који ,,пркоси законима физике" би ускоро могао да постане реалност у Кини, у којој научници тврде да завршавају прототип тзв. ,,Ем Драјва" (EmDrive). Ову технологију, којом би се до Марса стизало за свега неколико недеља путовања, покушавају да развију космичке агенције широм света.

Кинеска државна телевизија недавно је саопштила да је тим научника под руководством др Чен Јуа са кинеске Академије космичких технологија извео успешно тестирање тзв. ,,Ем Драјва“ (радиофреквентивног резонаторског погона), као и да ће провера његове функционалности ускоро бити одржана у свемиру. Уколико се ово покаже као тачно, то би значило да је Кина постала светски лидер у космичким истраживањима.

Сматра се да је оваква технологија кључ за успешно одвијање будућих космичких истраживања, јер би њеним коришћењем у свемирским летелицама нестала потреба за горивом у њима.

Радио фреквентни резонаторски погон је контроверзни тип електромагнетног погона у коме анизотропно електромагнетско поље унутар микроталасног резонатора наводно преноси импулс резонатору производећи потисак.

Уобичајени погони избацују гориво, као што бродови померају водену масу, авиони померају ваздушну масу, или ракете које избацују продукте сагоревања. Погон који не избацује млаз материје да би произвео реактивну силу, него обезбеђује потисак преко електромагнетног поља без икакве спољашње интеракције, се назива нереактивни погон.

Такав затворени систем не би имао потребе за ношењем горива, и био би у могућности да стално производи потисак, све док је напајан енергијом. Како је то сликовито објаснио професор Стивен Томсон са Универзитета Сент Ендрју: ,,то је као да покушавате да окрећете себе тако што се сагнете и вучете своје пертле у нади да ћете почети да левитирате“. Као такав, овај погон крши Закон одржања количине кретања и Трећи Њутнов закон. Због тога многи физичари верују да су такви погони нереални и стављана им је етикета ,,псеудонауке“.

Међутим, Кина од данас тврди да је успела да направи управо такво средство које производи потисак одбијањем микроталаса о затворени резонатор, не користећи при том било какво гориво. Штавише, процурели прошлогодишњи документ НАСА-е показује да је овакав погон реалан и да је америчка космичка агенција већ увелико ангажована у покушајима да га произведе. Ипак, НАСА до сада није била успешна у својим настојањима.

Уколико се покаже да Кинези јесу, то би могло бити највеће откриће овог века које би отворило еру нове физике.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ КИРИЛ: Ми православни, СРБИ и РУСИ, морамо РАМЕ УЗ РАМЕ У БОРБУ!

Дачић: Без Србије и Срба нема ни безбедности у региону

Ватрогасци Хонг Конга у чизмама пиротског Тигра

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
18°
Mon