Занимљивости

ТАЈНЕ ЧУВАНЕ ВЕКОВИМА: 3 открића која би могла да промене свет! Једно од њих је у ВАТИКАНУ!

Скривене библиотеке полако су током прошлог века почеле да проналазе пут према јавности. Ево најпознатијих.

1. Библиотека у пећини, Кина

На рубу пустиње Гоби у Кини, део мреже пећинских светилишта у Дунхуангу, званих Хиљаду пећина Буде, било је запечаћено хиљаду година.

Таоистички монах Ванг Јуанлу, незванични чувар пећине, открио је 1900. године скривена врата која су водила до коморе испуњене рукописима насталим између 4. и 11. века.

(ФОТО) СВЕ ТАЈНЕ РАТКА МЛАДИЋА: Никада није крочио ногом у касарну у Топчидеру, нити у објекат „Караш“

Локалне власти нису показале интерес за документа, али остатак света јесте.

Мађарски истраживач Аурел Стајн откупио је 10 хиљада рукописа, а део су преузеле и делегације Француске, Русије и Јапана, након чега је кинеска влада наредила да се остатак докумената пресели у Пекинг.

Захваљујући иницијативи Британске библиотеке 1994. године с партнерима широм света, почела је дигитализација колекције.

Нико не зна зашто је пећина била запечаћена. Стручњаци сматрају да је могућ разлог за то чување списа који се више нису користили, а били су исувише важни да би се бацили. Друга теорија је да су их хтели да их сачувају од могуће инвазије.

Њихово откриће промијенило је историју. Наиме, један од докумената, Дијамантна сутра, најстарија је штампана књига на свету, а датира из 868.

(ФОТО) Зорана је терориста ОВК изрешетао са 28 метака на Косову. Последње што је изговорио: „Чувајте ми сина“, а онда се помолио Богу

У питању је подјетник да штампање није потекло из Европе.

2. Ватикански тајни списи

Локација можда најпознатије тајне библиотеке на свету била је позната откад је настала, 1612. године.

Реч ‘тајни’ потиче од њеног латинског назива ‘сецретум’, што заправо значи приватно.

Ови архиви садрже папинску кореспонденцију у последњих година, а према бројним теоретичарима завера и маштовитим ауторима, она укључује и лобање ванземаљаца, доказе о Исусовој крвној линији, али и машину Хроновизор, коју је изградио један бенедиктински свештеник, како би се вратио у време и снимио Исусово распеће.

Управо због оваквих (неистинух) прича, полако је почело отварање архива јавности, али су за почетак организоване само изложбе одређених докумената и ограничене посете у делове архива.

Ипак, у велики део улаз је и даље забрањен, а маштовитим причама доприноси то што је архив смештен у бетонском бункеру, чији се део налази иза Базилике светог Петра, и који чувају швајцарски војници и ватиканска полиција.

Међу занимљивијим документима у архивима се налази дописивање папа с Моцартом, Еразмусом, Волтером, па чак и Хитлером. Ту је и декрет о екскомуникацији Мартина Лутера, ручно писани транскрипт суђења Галилеу за јерес и писмо Микеланђела, у којем се славни уметник жали да му рад за Сикстинску капелу није плаћен.

3. Каирска Гениза

Ове списе не чува наоружана стража, већ векови заборава.

(ВИДЕО) ЉУДИ МОЈИ ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ: Голман погодио мрежу са 70 метара и донео бод свом Жељу у последњем минуту меча

Око 280.000 фрагмената јеврејских списа пронађено је у зидовима синагоге Бен Езра, а постали су познати као „Каирска Гениза“.

Сачувани су јер, према јеврејском закону, ни један спис који спомиње Бога, не сме да се баци. Тако су они, који се нису користили, премештени у посебан део синагоге.

ТУЖНА СУДБИНА БЈЕЛОГРЛИЋА: Комшије откривају непознате детаље о његовом животу

Фрагменти су изузетно важни јер откривају како су јеврејски трговци на Блиском истоку и на Медитерану сарађивали са хршћанима и муслиманима, а антисемитизам није био толико раширен као што се раније мислило.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПУТИНОВА ЧЕСТИТКА ПРАВОСЛАВЦИМА: Држимо се традиције наших предака

(ВИДЕО) СЛОМИЛА ЈЕ СРЦЕ СВИМА КОЈИ СУ ОДГЛЕДАЛИ СНИМАК: Млада мајка (18) дала сина на усвајање, а разлог је потресан!

ФБИ решио 4.000 година стару мистерију египатске мумије

Хитлеров портрет младе жене на аукцији, цена 60.000 евра

Извор: Курир

Оставите коментар