ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ТАЈНА ОЛИВЕРЕ МАРКОВИЋ: Славна глумица читавог живота је чувала ЈЕДНУ УМРЛИЦУ и трагичну причу скривену иза ње

О личности и делу Оливере Марковић, једне од највећих српских уметница 20. века, доста тога је познато и много пута писано. Ипак, једна кратка анегдота коју је након глумичине смрти испричао њен син Горан Марковић, углавном је непозната, а дивно осликава карактер и величину славне Оливере.

Оливера Марковић била је велика српска глумица, члан Београдског драмског позоришта од 1951. године. Током каријере остварила је преко 150 улога у позоришту и снимила више од 50 филмова.

СТРАНАЦ ДИВЉАО НА АУТО-ПУТУ Возио 228 километара на час, одмах послат у затвор!

Поред овога, реч је била и о невероватно талентованој певачици која је снимила небројано обрада песама, нарочито руских романси.

Велика Оливера умрла је у Београду, 2. јула 2011. у 86. години живота после дуге и тешке болести. Тог 1. октобра исте године одржан је програм посвећен Оливери Марковић у Народном позоришту у Београду, а на његовом крају, глумичин син, редитељ и драмски писац Горан Марковић, предао је кустосу Музеја Народног позоришта неколико личних ствари које су припадале његовој мајци.

Међу стварима су биле наизглед обични предмети – кутија за накит, визит-карта, вештачке трепавице… ипак, једна је нарочито привукла пажњу – умрлица Жанке Стокић.

(ВИДЕО) У СПЛИТУ КО НА РАТИШТУ: Крвави обрачуни на улицама свакодневица, грађани се плаше да изађу из кућа!

Горан Марковић је том приликом отркио да је Оливера умрлицу „скинула са једног дрвета“ непосредно након сахране старије колегинице 1947. године. Реч је била очигледно о парчету папира који јој је много значио јер је умрлицу више од шест деценија.

Сигурно је да се млада Оливера, тек удата за колегу Радета Марковића, дивила великој Жанки, звезди народног позоришта и првој „Госпођи министарки“. Годинама касније, и Оливера Марковић ће се окушати у истој улози.

БЕДА БЕДНА! СЕРГЕЈ УСРЕД ЗАГРЕБА ПЉУВАО ПО СРБИЈИ! Глумац свој народ НАЗВАО СТОКОМ!

Вероватно је да је Оливеру болела и неправда учињена према старијој колегиници. Жанка је, под оптужбама да је сарађивала са окупаторима, изведена пред Суд за суђење злочина и преступа против националне части 3. фебруара 1945. године. После дужег већања, осуђена је на осам година губитка националне части. Није имала браниоца, а казна је била и друштвенокористан рад. Одређено јој је да чисти улице.

Жанка је две године касније молила да јој се да допуштење да се врати уметничком животу да не би живела од туђе милостиње. У лето 1947. године јављено јој је да јој је казна опроштена, а посетио ју је и Бојан Ступица са понудом да поново заигра, овога пута у новом Југословенском драмском позоришту.

НОВИ ЕКСПЕРИМЕНТ ОТКРИО ПУТ ДО ЉУДСКЕ БЕСМРТНОСТИ: Ево зашто је јавност ипак остала згрожена

Стару и болесну Жанку Стокић, та вест је вероватно „дотукла“. Био је то вероватно велики шок за већ измучени организам. И душу. Умрла је три дана касније. Сахрањена је на Топчидерском гробљу, уз песму „Ој, Мораво“ и реку људи која је пратила њен ковчег прекривен цвећем.

Била је то, кажу стари Београђани, сахрана колику нису видели од смрти Ђуре Јакшића. Запамтила ју је и Оливера Марковић, а умрлицу велике Жанке чувала до краја свог живота.

(ВИДЕО) Чудо на Ђурђевдан у цркви на КиМ: Из врбе у порти почела да цури вода, а потом и бела маса. Ни свештеници немају објашњење

Olivera Marković u filmu "Dr" (1962)

Na današnji dan 1925. godine u Beogradu je rođena Olivera Marković. Iako ju je najveći broj ljudi upamtio kao veliku glumicu, ona je bila i sjajna pevačica. Uverite se i sami u to u isečku iz filma "Dr" iz 1962. godine, rađenom po drami Branislava Nušića bit.ly/1OcHds9

Posted by Istorijski zabavnik on Tuesday, 3 May 2016

Olivera Marković kao Gospođa ministarka

Velika Olivera Marković kao Gospođa ministarka u Narodnom pozorištu 1993. godine (imate priliku da vidite i ostarelog Miju Aleksića)

Posted by Istorijski zabavnik on Saturday, 13 May 2017

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) Чудо на Ђурђевдан у цркви на КиМ: Из врбе у порти почела да цури вода, а потом и бела маса. Ни свештеници немају објашњење

ПРВИ КОРАЦИ И МЕРЕ: Каква „изненађења“ Путин спрема

УЖАС Радник на бензинској пумпи се полио горивом и запалио се

КАЗАНОВИНИ ЉУБАВНИ САВЕТИ: Жене су божанствена бића, али им брзо све досади!

(ВИДЕО) Певала је „СВЕ СМО МОГЛИ МИ“ и та песма је постала њена „клетва“! Донела јој је велику славу, али и НАЈТУЖНИЈУ СУДБИНУ ЕX-ЈУ СЦЕНЕ

(ВИДЕО) СВИ ГОСТИ КРЕНУЛИ ДА ВРИШТЕ: Хеликоптер са младом се срушио пред сватовима, а онда се догодило нешто још луђе

Извор: Дневно

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
25°
Thu
28°
Fri
16°
Sat
20°
Sun