Друштво Србија

ТАЈНА О ЗРАЧЕЊУ 50.000 СРПСКЕ ДЕЦЕ: Заборављени експеримент СФРЈ о ком данас НИКО НЕ ЖЕЛИ ДА ПРИЧА

Педесетих година прошлог века широм Југославије, у једној од највећих државних акција у здравству на нашим просторима, рендгенским зрачењем лечено је од микозе главе око сто хиљада деце. Више од пола века касније, тим лекара истраживача у Србији, покушао је, на основу искуства колега из Израела, да пронађе у Србији људе који су као деца прошли кроз тежак период лечења.

На оглас у дневној штампи дат пре десетак година, доктору Горану Шеву и његовој колегиници јавило се око пет стотина људи, помало изненађених да их се после толико година неко сетио. Они су у време масовног лечења зрачењем имали између четири и петнаест година.

– То сећање није изгубљено али је у оквиру здравствене струке у значајној мери потиснуто на маргине до те мере да је нама било потребно много времена да уђемо у траг целој тој мистерији – каже др Горан Шево, Завод за геронтологију Београд, а преноси Ртс.

ОВО СТВАРНО НЕМА НИГДЕ, ОСИМ У СРБИЈИ: Ко год је прошао овом улицом остао је у ШОКУ! (ФОТО)

Станко Ђокић, коме је 72. година био је први разред када су га са још петоро деце из сеоске школе у Вучју, уз противљење родитеља, лекари одвели у Ниш.

Станко Ђокић из Вучја наводи да су двадесетак дана, два пута дневно, ишли на зрачење.

– После тога нам је сва коса отпала, а ону која је остала или нову која је расла медицинске сестре су нам чупале, сваку влас – сећа се.

Према речима др Шева, деца су се враћала без косе са гипсаном белом капицом на глави коју су носили 21 дан, након чега је спровођена друга терапија, а због чега су их другови у школи задиркивали.

Иако је после проглашења епидемије само у Србији од 1950. до 1959. године било пет болница – у Београду, Нишу, Пећи, Пазару и Шапцу – података о малим пацијентима готово и нема.

Мајка монструм: Прво се венчала са својим сином, а сад и са ћерком!

– Нисам био ни свестан зашто ме зраче… Ми смо, једноствано, били као отписани – прича Ђокић.

У свету је педесетих година од заразне косопасице зрачено око 200.000 деце, али чак половина су деца из Југославије, углавном дечаци школског узраста.

– Ова акција радикације микозе у Југославији вероватно је била највећа акција те врсте у свету – сматра др Горан Шево.

(ВИДЕО) ЈЕЗИВО ПРОРОЧАНСТВО СЕ ОСТВАРИЛО: За ноћ језеро је убило 1.700 људи, падали су мртви за неколико минута!

Да ли је било последица зрачења и каквих код људи који су у детињству лечени од микозе главе није потврђено, али се зна да је Израел још пре 11 година обештетио преживеле.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПРЕСУДА ЗА ПАЉЕЊЕ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Четворици оптужених условне казне, тројица ослобођена!

Трамп је већ сад сигуран кандидат републиканаца, ево ко му је главни конкурент

Дрецун: Изетбеговић није дорастао ситуацији

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat