Економија Србија

Табаковић: Директне стране инвестиције биће две милијарде евра

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић изјавила је данас да ће директне стране инвестиција до краја године достићи две милијарде евра, а да је најновији курс 118,66 динара за евро, што значи да је динар од почетка године ојачао за 3,9 одсто.

„То јесте рекордни ниво динара у последње три године. Разлог за то је као и у свакој понуди робе. Повећана понуда у односу на тражњу довела је до тога да динар има тако високу вредност”, рекла је Табаковић за ТВ Пинк.

Како је нав ела, највећи разлог томе су стране директне инвестиције.

Објаснила је да су оне веће него што је и НБС конзервативно предвиђала да ће бити око 1,5 милијарди, па ревидирала на око 1,7 милијарди евра.

„Сада могу да кажем да ће та вредност до краја године бити две милијарде евра”, нагласила је гувернерка НБС.

Она је навела да ће корист од јаког и стабилног динара имати и грађани и привреда и да је уверена да је стабилност пре свега и јачање поверења у домаћу валуту па и курс динара, интерес свих.

„Ми се генерално трудимо да се та корист зове стабилност планирања и пословања у Србији”, рекла је Табаковић и додала да се побољшање платнобилансне позиције државе и конкурентност не постижу политиком курса, ни девизном политиком, већ структурним реформама.

„Зато НБС инсистира на стабилности и сви који мисле да ми договарамо курс или да га за неког намештамо, мислим да су изгубили аргументе за ових пет година”, казала је Табаковић и подсетила да је, када је дошла у НБС, затекла курс од 119 динара за евро, а да је сада испод тог нивоа.

„Доказали смо да и у неколико изборних циклуса јесте остала стабилна и монетарна политика и динар, али и опредељене да су макроекономска и полтичка стабилност кључ заинтересованости страних иневститора, како у инвестирање тако и у наше хартије од вредности, које су показале да смо добро место за улагање и добро место за живот”, поручила је Табаковић.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Научници тврде да су докази о глобалном загревању јачи него икад

Песков о могућим темама на састанку Путина и Трампа

ТЕМПИРАНА БОМБА: Муслимански мигранти у редовима берлинске полиције

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat