pixabay.com
Економија Србија

Табаковић: Биткоин је спекулативно средство

Биткоин је спекулативно средство које је неке људе учинило врло богатима, изјавила гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Глобално дневно њиме се у просеку обави три до пет пута мање трансакција него, на пример, у платном систему Народне банке Србије, каже она.

„Биткоин нити је опште прихваћено средство размене, нити је јединица мере вредности робе и услуга, нити је чувар те вредности“, рекла је Табаковић на првом БИЗИТ округлом столу „Предности и замке е-трговине“, одржаном у Српској асоцијацији менаџера (САМ).

Ово је највећа претња за Србију: Генерал Диковић најавио формирање ПОСЕБНЕ ЈЕДИНИЦЕ СПЕЦИЈАЛАЦА

Недавно истраживање Европске централне банке (ЕЦБ) је, према њеним речима, показало да се 80 процената трансакција у ЕУ трговинама обавља путем кеша, у тренутку када неке светске силе најављују увођење дигиталног новца, као део геостратешког позиционирања, којим би се превазишло превелико ослањање на тзв. западне инфраструктуре.

Осврнувши се на недавно потписани Меморандум о срадњи српског картичног система ДинаЦард и кинеског Чина УнионПаy-а, гувернер је навела да ће Народна банка Србије добити бепслатну технологију за најсавременија бесконтактна плаћања.

„Добијамо могућност да се нађемо у 160 земаља где је тренутно присутан Чина УнионПаy и отварамо њима тржиште да могу овде да дођу. То значи да је конкуренција једино што нас подстиче да будемо бољи и да растемо“, изјавила је Табаковић.

Подсетила да је Чина УнионПаy држи у свету преко 50 процената картица, односно преко 6,5 милијарди издатих картица.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ХОРОР У ЏУНГЛИ: Шимпанзе месождери тамане друге животиње и шире своју територију!

ШЕШЕЉ КОЛИНДИ: Стрпаћу ти 40 милијарди сперматозоида у уста!

Грабар Китаровићева забринута да се хашка пресуда развија у осуду Хрватске

Оставите коментар