Фото: Телеграф.рс
Регион Хроника

СВИ ЗЛОЧИНИ КРВАВЕ АЗРЕ: Овако је мучила и клала Србе – палила их је, клала, кидала им полне органе и уши, урезивала крстове и слова „С“

Комшије из Кентакија кажу да није подносила само једну ствар - ратне филмове. То им је било чудно...

КАКО ЈЕ СТВАРНО ИЗГЛЕДАО ЖИВОТ У ЈАТАГАН МАЛИ: Ово је исповест Београђанина који се родио и живео у овој озлоглашеној четврти!

Азру Башић (58) из Ријеке, познатију као „Крвава Азра“ и „Азра два ножа“, суд у Босни и Херцеговини данас је осудио на 14 година затвора због злочина почињеним над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године. Башићева је у новембру 2016. године из САД изручена Тужилаштву БиХ. Била је сведок и учествовала је у многим ужасним злочинима, а једном војнику је одсекла полни орган.

Башићева је осуђена да је као припадник Хрватског већа одбране од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Тужилац је затражио од Суда БиХ да приликом одређивања казне узме у обзир чињеницу да је Башићева показала нарочиту окрутност и упорност приликом чињења кривичног дела, посебно током убиства Благоја Ђураша, као и потпуно одсуство кајања и избегавање екстрадиције из САД.

Као отежавајућу околност тужилаштво наводи и држање Башићеве, која се хвалила како је убила Ђураша.

ИСПЛИВАО ДОГАЂАЈ СА ТАРЕ О КОЈЕМ СЕ ЋУТАЛО ЈОШ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ: Кнеле је ове фудбалере натерао да обучени пливају у базену!

КО ЈЕ АЗРА БАШИЋ?

Рођена је у Хрватској и користила је имена Азра Ковачевић и Изабела Башић. Неколико година живела је у Кентакију, САД, где је радила у старачком дому и фабрици за прераду хране пре него што је ухапшена у марту 2011.

Комшије из Кентакија кажу да није подносила само једну ствар – ратне филмове. То им је било чудно.

– У трену би је облио хладан зној, почела би да мрмља себи у браду, па нагло мењала програм – сећа се један од комшија.

Азра је родом из претежно муслиманског села Которско, недалеко од Добоја. Многе породице из тог краја одселиле су се на Запад у потрази за бољим животом још педесетих година прошлог века, а неки су остали у Ријеци, отакле су планирали да се отисну према Италији. То је учинила и њена породица.

Из тог је доба мало података о Алешевићима, али се прича да јој је отац био поморски капетан. Када је букнуо рат, она се из Ријеке вратила у родни крај и узела пушку. Њен ратни пут је прави пример хаоса у Босни.

ЗЛОЧИНИ КРВАВЕ АЗРЕ

У САД је признала да је починила више убистава, иако је у захтеву из БиХ за екстрадицију поменуто само једно.

„Њујорк Тајмс“ тада је пренео сведочење Стива и Луси Ломан, код којих је у градићу Стентону последњих пет година живела Башићева.

– Било јој је мука само када је убила првог човека јер је била лицем у лице с њим. Ситуација убиј или буди убијен. После првог смакнућа, остала су ишла много лакше – рекао је Стив Ломан.

Ломанови наводе да Башићева никад није крила да је учествовала у сукобима. Она им је испричала да је, наводно, присуствовала када су српски војници силовали девојчицу. Ломан је рекао да је она касније наишла на једног од „војника силоватеља“ и да није дозволила својим саборцима да га убију из ватреног наоружања, већ да му је она одсекла полни орган.

НОЖЕМ ИЗБО ДЕВОЈКУ У ВОЈНОЈ ГИМНАЗИЈИ: Били у љубавној вези, ученица хитно пребачена на ВМА!

Према судским документима, она је малтретирала преко 200 Срба. Оптужница је, такође, терети за паљење затвореника, чупање ноктију, откидање ушију и урезивање крстова и слова „с“ у месо затвореника.

– Мом оцу Благоју Ђурашу крвници су прво избили зубе, поломили кости, додатно га мрцварили убодима ножа, терали га да на коленима хода по стаклу, с каишем око врата, а онда га је Азра Башић, не трепнувши – заклала! Потом су хрватски војници са припадницима домаћих хрватско-муслиманских јединица, предвођени крвавом Азром, играли око мртвог тела. Она је добитно подврискивала: „Један војвода мање“.

Овако је за „Новости“ почео потресну исповест Славиша Ђураш (40).

– Још је страшније, она је тројицу наших комшија, Радојицу Гарића, Драгана Ковачевића и Мила Кузмановића, како су ми они лично испричали, терала да лижу и пију крв из пререзаног врата мог оца. Питала их је да ли би им уместо четничке, можда више годила и слађа била усташка крв – прича са горчином Славиша Ђураш.

За разлику од Гарића и Ковачевића, Миле Кузмановић, није дочекао излазак монструма пред лице правде. Преминуо је. Шест поломљених ребара, готово смрскана глава, ишчупани нокти, урезана четири слова „С“ на телу, као и друге муке којима су га подвргли Азра и њена сабраћа по злочину, допринели су да прерано оде са овог света.

Атмосфера и дешавања у данашњем Дому културе у Дервенти, на чијем улазу је подигнута спомен-плоча, били су девети круг пакла. Међутим, није Азра само терала Благојеве заробљене комшије да лижу и пију крв из његовог пререзаног врата. Терала их је и да га држе, док су му крвници ломили кости. Иронијом судбине, то ће се касније показати кључним у идентификацији његових посмртних остатака.

Други логораши сведочили су да је Азра затвореницима клештима резала уши, кидала им полне органе… Неке је скинула, натерала их да пузе по поду пуном стакла, а она би седела на њиховим леђима и ставила им у уста уже које је повлачила рукама. Терала их је и да једу посољени новац који су им пронашли у џеповима, пију бензин… Све време су брутално тучени. Неколико пута је, према сведочењима преживелих, Азра лично урезивала четничке знакове на чела затвореника.

Сведок Здравко Видовић дао је три изјаве. У првој, коју је дао 21. новембра 1994. године у Основном суду у Дервенти, рекао је да су га, након хапшења 26. априла 1992. године, припадници ХВО и Ријечке бригаде, са мештанима из Чардака одвели у Дом ЈНА где су их терали да гутају со и једу југословенске динаре.

– Ту су били неки Гавран и Азра. Ударали су нас ногама, рукама, палицама. Сви смо били крвави, а они су нас терали да са пода лижемо крв. Када је на под од удараца пао Благоје Ђураш, пришла му је Азра и ножем пресекла врат. То смо морали гледати, а ја нисам смео. Пришао ми је један војник и, уз претњу ножем, натерао да то гледам – испричао је Видовић.

Он је сведочио да је, са осталим заробљеницима, одведен у подрум у којем су били два дана. За то време, затворени Срби су одвођени на испитивање, након чега су се враћали крвави. Из Дома ЈНА, пребачени су у логор на Рабичу.

ШОК ОБРТ У СЛУЧАЈУ ОДУЗИМАЊА ДЕТЕТА МИЛИ АЛЕЧКОВИЋ! Дете је имало шугу, било запуштено, забрањивали су контакт са породицом?!

У изјави од 23. маја 2006. године, коју је дао у Полицијској станици у Дервенти, Видовић је навео да је након заробљавања 26. априла 1992. године, са 30-так мештана Чардака одведен у једну кућу у селу Поље, где су их војници ХВО и Ријечке бригаде одмах почели тучи.

– Након два часа, одвели су нас у Дом ЈНА у Дервенти, у којем су нас појединачно изводили на испитивање. Говорили су нам да смо четници и питали ко је војвода. Предвече је доведен Благоје Ђураш којег су претукли јер су мислили да је он војвода. Азра је клекнула поред њега и казала: „Видећете сада како Аркановка коље“ – рекао је Видовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СТРЕЉАЧКИ ВОД ДРУГОСРБИЈАНСКЕ ЕЛИТЕ: Нишане митрополита Амфилохија, а гађају Космет

Вучић и амбасадор Азербејџана о економској сарадњи

АМФИЛОХИЈЕ: МИЛО И ЊЕГОВ РЕЖИМ ПОЧИНИЛИ НАЈВЕЋЕ ИЗДАЈСТВО У ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ, Подгорица да повуче признање Косова!

Извор: telegraf.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
27°
Wed
28°
Thu
29°
Fri